Experti: Kvůli chybějícím vyhláškám stát vypisuje méně zakázek

19.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. dubna (ČTK) - Start novely zákona o veřejných zakázkách se příliš nepovedl, soudí většina právníků a dalších odborníků z oblasti kolem veřejných tendrů, které dnes ČTK oslovila. Veřejné správě totiž stále ještě k novele chybí důležité vyhlášky. Nové zakázky proto úřady raději v řadě případů nevypisují, uvádí experti. Novela platí od 1. dubna.

"S určitostí je možno tvrdit, že počet 'nových' zakázek, to je zakázek zahájených v dubnu po nabytí účinnosti novely, bude ve velkém nepoměru se zadáváním před účinností novely," řekl ČTK Robert Pergl, předseda Komory administrátorů veřejných zakázek a partner Advokátní kanceláře Dáňa, Pergl & Partneři. Menší počet tendrů hlásí také Asociace pro veřejné zakázky.

Právník Petr Novotný z advokátní kancelář VDNU legal soudí, že se zadavatelé bojí, aby někdo později kvůli absenci předpisů vyhlášené tendry nenapadl. "Dosud chybějící prováděcí předpisy vnesly bohužel nejistotu pro zadavatele, jak mají postupovat před tím, než tyto prováděcí předpisy budou přijaty," sdělil Daniel Weinhold z advokátní kanceláře Weinhold Legal a předseda expertní skupiny Platformy pro transparentní veřejné zakázky.

Na znění vyhlášek nyní pracuje ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). "Ministerstvo nyní k textu vyhlášky zpracovává stovky připomínek. Doufáme, že vyhlášky začnou platit do konce dubna," řekla ČTK mluvčí MMR Jana Jabůrková. V pondělí úřad vyvěsil na internetu pokyny pro zadavatele, jak při vypisování zakázek do přijetí vyhlášek postupovat.

Komora administrátorů veřejných zakázek dnes uvedla, že navržené znění vyhlášek může výrazně poškodit obchodní zájmy veřejného sektoru. "Vyhlášky vychází v obecné rovině z poněkud paradoxního principu, podle něhož jakékoliv zvýhodnění obchodní pozice veřejného sektoru oproti dodavatelům musí být řádně odůvodněno," uvedla komora. Nejhorší situaci prý návrh vyhlášek navozuje ve stavebnictví.

Vláda si od novely zákona o veřejných zakázkách slibuje omezení korupce a transparentnější vynakládání peněz daňových poplatníků. Vítězné firmy musí nově například zveřejnit subdodavatele, kteří dostanou přes deset procent z ceny zakázky. Novela také zrušila takzvané losovačky, mají zmizet výběrová řízení šitá na míru konkrétní firmě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK