Šéfka MMF vyzve ke zvýšení zdrojů a reformám hlasovacích práv

19.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 19. dubna (ČTK) - Výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová vyzve členské země, aby se na nadcházejícím pololetním zasedání dohodly na zvýšení zdrojů, které fond potřebuje ke zvládnutí nových finančních krizí ve světě. Členové by také měli dokončit reformy, v jejich rámci mají rozvíjející se země získat v této přední mezinárodní finanční instituci větší zastoupení. Lagardeová to řekla na dnešní tiskové konferenci před pátečním oficiálním zahájením jarního zasedání fondu a Světové banky.

Lagardeová vyjádřila přesvědčení, že "palebná síla" MMF bude na víkendových schůzkách "výrazně zvýšena". Ve středu šéfka fondu uvedla, že již má od členských zemí slíben úhrnný příspěvek nejméně 316 miliard USD (šest bilionů Kč). Lagardeová nedávno za kritické minimum dodatečných zdrojů označila sumu 400 miliard dolarů.

Za "epicentrum rizik" označila Lagardeová Evropu, kterou od roku 2010 otřásají vlny dluhových krizí, kvůli nimž musely dostat finanční pomoc od MMF a ostatních zemí eurozóny Řecko, Irsko a Portugalsko. Nyní mají problémy dvě velké jihoevropské ekonomiky - Španělsko a Itálie.

Lagardeová vyzvala Evropu, aby budoucí záchranné akce nesměrovala na státy, ale na evropské banky. Podle ní by přímá injekce peněz ze záchranných fondů EU do bank měla být doprovázena zvýšeným evropským dohledem nad bankovním sektorem. Podle zdrojů se už v EU objevila myšlenka využít evropské záchranné fondy k pomoci španělským bankám.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK