Na zasedání MMF se bude jednat o penězích a hlasovacích právech

20.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 20. dubna (ČTK) - Světoví finanční činitelé budou ode dneška diskutovat o plánu na posílení krizových zdrojů Mezinárodního měnového fondu (MMF) pro řešení další případných dluhových krizí v eurozóně. S tím bude v jednáních v rámci jarního zasedání MMF a Světové banky spojena snaha dokončit reformy poměrných zastoupení členských zemí ve prospěch mocností rozvojového světa v čele s Čínou.

Skupina nejvýznamnějších světových ekonomik G20 by se měla o víkendu dohodnout na posílení zdrojů MMF o 400 až 500 miliard dolarů (až 9,5 bilionu Kč). Japonsko už jako jako první neevropská země přislíbilo do balíku příspěvek 60 miliard dolarů a výkonná ředitelka fondu Christine Lagardeová uvedla, že má od členských zemí slíben do krizových fondů úhrnný příspěvek nejméně 316 miliard USD.

Potřebu zvýšit zdroje MMF ukázaly obnovené problémy Španělska a Itálie, jimž se minulý týden výrazně zvýšily náklady na úvěry. To na finančních trzích vyvolalo obavy z další vlny dluhové krize.

Zatímco Spojené státy se k navýšení zdrojů fondu připojit nehodlají, země jako Čína, Brazílie a Rusko požadují, aby za nové peníze dostaly závazný příslib dokončit co nejrychleji reformy hlasovacích práv v MMF. Změny dohodnuté v roce 2010, v jejichž rámci by se například Čína stala třetím největším akcionářem MMF, postupují velmi pomalu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK