Odbory by měly zveřejnit výsledek jednání o mzdách ve Škoda Auto

20.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Odbory by měly zveřejnit výsledky posledního jednání s vedením o nové kolektivní smlouvě v mladoboleslavské automobilce Škoda. Zvýšení platových tarifů o 4,7 procenta považují za nedostatečný a požadují šest procent. Dnešek je dle obou stran konečným dnem pro dosažení dohody. Nedospějí-li k ní, bude následovat řízení před zprostředkovatelem.

 

Již dříve odboráři oznámili, že nebudou organizovat flexikontové směny, tedy směny z pátku na sobotu. Jejich dohoda skončila s platností kolektivní smlouvy na konci března a odbory následně vstoupily do stávkové pohotovosti. Výpadek jedné směny se podle neoficiálních zdrojů může dotknout montáže asi 300 octavií.

Podniková rada podle šéfa odborářů Jaroslava Povšíka odmítla jako nedostatečnou poslední známou nabídku firmy na růst platových tarifů o 4,7 procenta a rozpočtované částky na osobní ohodnocení na 15,3 procenta. Vyjednávání nepřinesla zatím ani shodu v položkách zaručeného bonusu, osobního ohodnocení a příplatků za práci v sobotu a v neděli.

Odbory v uplynulých dnech začaly pořádat informační mítinky na pracovištích. V Mladé Boleslavi tím prý v každé směně nastal desetiminutový výpadek ve výrobě, čtvrthodinové přerušení způsobily mítinky v provozech ve Vrchlabí i Kvasinách. K pořádání informačních mítinků přistoupily poprvé od roku 2007.

Na základě kolektivní smlouvy z loňského roku se zaměstnancům od dubna zvýšily tarifní mzdy o čtyři procenta a vzrostly také jednorázové platby. Průměrná mzda dělníků v roce 2011 byla podle aktuálních informací odborářů 30.640 korun včetně bonusů.

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK