Bývalý šéf Olympusu zvažuje právní kroky proti firmě

20.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 20. dubna (ČTK) - Akcionáři japonské společnosti Olympus na mimořádné valné hromadě podle očekávání schválili nominaci všech nových členů správní rady. Bývalý ředitel Michael Woodford ale zvažuje, že požádá soud, aby hromadu prohlásil za neplatnou, neboť podnik mu odmítl říci, proč jej loni propustil. Woodford upozornil na účetní machinace ve firmě, a rozjel tak mašinérii, která svrhla celé bývalé vedení.

Akcionáři vedle nominace nových členů schválili i přepracované výsledky hospodaření za minulá účetní období. Ty minulé neodpovídaly skutečnosti, protože Olympus před akcionáři i daňovými úřady skrýval některé platby. Na to krátce po svém nástupu do čela firmy Woodford přišel a upozornil nejen akcionáře, ale i policii.

Vedení podniku dostalo na valné hromadě dotaz, zda pořád trvá na tom, že byl Woodford vyhozen pro hrubé zanedbání povinností. Management ale odmítl na dotaz odpovědět a odvolal se na zákonné povinnosti. To je ale podle Woodforda v rozporu s japonským právem, takže akcionáři teď mají možnost u soudu žádat o zneplatnění valné hromady.

Rozsáhlé vyšetřování, které úřady ve firmě zahájily právě z Woodfordova popudu, mimo jiné ukázalo, že Olympus v účetnictví podváděl asi 13 let. Za tu dobu se firmě podařilo skrýt platby v celkovém objemu asi 1,7 miliardy dolarů (přes 32 miliard Kč). Objevily se i spekulace o spolupráci s mafií, to se ale při vyšetřování nepotvrdilo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK