Dušek: I po zvolení Koláře mohou být rozhodnutí SŽDC zpochybněná

20.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. dubna (ČTK) - Zvolením generálního ředitele Správy železniční dopravní cesty se podnik definitivně nezbavil nebezpečí, že budou zpochybněná některá dřívější rozhodnutí, která učinil Pavel Habarta. Ten SŽDC šéfoval rok a půl, přestože pro funkci ředitele neměl potřebnou kvalifikaci, a neměl tak k některým rozhodnutím oprávnění. ČTK to řekl Jaromír Dušek, předseda Svazu odborářů služeb a dopravy. Ohrožená by podle Duška mohla být personální rozhodnutí a čerpání peněz z Evropské unie. SŽDC chce ke starým smlouvám zpětně připojit podpis nového ředitele Jiřího Koláře.

"Opětovné odsouhlasení právních aktů v některých případech by asi po právní stránce prošlo," uvedl Dušek. Například u sporů s odvolanými manažery by to ale tak jisté být nemuselo. Podle právní analýzy SOSaD by prý měli velkou šanci u soudu obstát. Podle Duška obecně záleží na tom, zdali se najde někdo poškozený. Pakliže nebude nikdo, kdo by napadl například průběh výběrových řízení, mohl by způsob zpětného posvěcení rozhodnutí fungovat.

"Nový generální ředitel bude se svým týmem tyto dokumenty důkladně procházet, ale nepředpokládáme, že by některé byly v rozporu se zákonem o drahách," řekl mluvčí správy Pavel Halla. Zákon se podle něj vztahuje výhradně k oblasti řízení a rozvoji železniční infrastruktury. Standardní smlouvy na dodání díla a personální problematika se zákonem o drahách neřídí, a proto podmínku tří let v řízení železniční společnosti nevyžaduje. Obdobně je to podle Hally i v případě čerpání peněz z evropských fondů. Rozhodnutí, která tuto podmínku vyžadovala, bývalý šéf SŽDC sám nečinil, dodal Halla.

Dušek je dlouhodobým kritikem působení Pavla Habarty v SŽDC. Připravil například dopis pro Evropskou komisi, ve které zpochybňuje právoplatnost čerpání miliardových částek z Operačního programu doprava. Po čtvrtečním zvolení Koláře novým ředitelem je rozhodnutý smlouvy SŽDC nenapadat, řekl dnes ČTK.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK