Řecké banky měly loni kvůli odpisům dluhopisů rekordní ztráty

20.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 20. dubna (ČTK) - Čtyři největší řecké banky dnes ohlásily za loňský rok rekordní ztráty. Hluboko do záporných čísel je stáhly obří odpisy domácích státních dluhopisů v jejich vlastnictví v rámci březnové výměny řeckých dluhopisů za nové s mnohem nižší hodnotou. Řecké banky se tím staly výrazně podkapitalizované, nový kapitál ale získají z druhého záchranného balíku, který zemi poskytuje eurozóna a Mezinárodní měnový fond.

Největší ztrátu měla řecká bankovní jednička National Bank of Greece (NBG). Kvůli odpisu hodnoty dluhopisů a rostoucímu objemu špatných úvěrů její ztráta dosáhla 12,3 miliardy eur (zhruba 307 miliard Kč). Základní ukazatel kapitálové přiměřenosti Core Tier 1 klesne u NBG na 6,3 procenta, v tom už má ale banka započítánu kapitálovou injekci 6,9 miliardy eur prostřednictvím Řeckého fondu finanční stability (HFSF).

Alpha Bank a Eurobank, které jsou na řeckém trhu druhá a třetí, utrpěly dohromady ztrátu 9,3 miliardy eur. To je podle výpočtu agentury Reuters asi desetinásobek jejich současné tržní hodnoty. Základní kapitál Alpha Bank se propadl na tři procenta, ale s injekcí od HFSF se zvýší zpět na 7,3 procenta.

Ztráta čtvrté největší banky Piraues Bank činila 6,6 miliardy eur. Piraeus sdělila, že má od HFSF příslib až pěti miliard eur na doplnění kapitálu, což by mělo dostat ukazatel kapitálové přiměřenosti na 9,7 procenta, tedy nad minimální požadovanou úroveň devět procent. Řecká centrální banka místním komerčním bankám nařídila dostat se nad tuto hranici do konce září.

Minulý měsíc Řecko dokončilo drtivou část výměny dluhopisů, v jejímž rámci vyměnilo papíry v nominální hodnotě 177 miliard eur, vydané podle řeckého práva, které držely především řecké banky. Věřitelé dostali za původní dluhopisy nové cenné papíry s nižší jistinou, delší splatností a nižším úročením. Soukromí věřitelé tak v rámci výměny dluhopisů ztratili až 74 procent investic.

V situaci hluboké finanční a ekonomické krize a rekordní nezaměstnanosti se také prudce zhoršuje kvalita bankovních aktiv. To vede k nárůstu objemu nesplácených bankovních úvěrů a k růstu ztrát bankovních institucí.

HFSF ve čtvrtek dostala od Evropského fondu finanční stability (EFSF) prostřednictvím dluhopisů 25 miliard eur a nyní může tyto peníze rozdělit domácím bankám. Ve druhém mezinárodním záchranném balíku pro Řecko bylo na podporu bank vyčleněno 50 miliard eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK