HN: Česko vyhrálo spor o půl miliardy korun za čištění Spolany

27.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České republika zvítězila v arbitráži o půl miliardy korun, kterou více než rok vedla s britskou společností BCD. Firma čistila neratovickou chemičku Spolana od jedovatých dioxinových látek. Dnešním Hospodářským novinám (HN) to řekl Libor Antoš, šéf odboru ministerstva financí, který má na starosti financování ekologických projektů.

 

"Rozhodčí nález zamítl všechny žalobní návrhy společnosti BCD CZ, které se týkaly sanace dioxinového znečištění v areálu společnosti," sdělil deníku Antoš.

Česká pobočka firmy BCD měla se státem kontrakt na čištění zamořených oblastí ve Spolaně od roku 2002. V chemičce instalovala vlastní čistící technologii a použila vlastní originální technický postup. Práce podle objednávky ukončila po pěti letech, v areálu se ale mezitím objevila další kontaminovaná místa, uvedl deník.

BCD trvala na tom, že bude v čištění pokračovat, státní úředníci ale rozhodli, že na práce nad rámec původní smlouvy je třeba vypsat nový tendr. Stát původně chtěl další likvidace starých ekologických zátěží zařadit de velkého ekotendru, soutěž byla ale nakonec zrušena. Úředníci tak chtějí další dioxinové čištění Spolany zadat jako samostatnou zakázku.

V roce 2010, po dvou letech sporů, se firma BCD CZ obrátila na arbitráž. Žádala údajný nedoplatek za již provedené práce ve výši 300 milionů korun a odškodné 180 milionů korun. Letos v lednu ale prohrála. Verdikt podle listu akceptuje, dosud se alespoň neobrátila s žádným protestem k obecným soudům, jež mají pravomoc arbitráž přezkoumat.

Britská společnost nepředala státu protokol o ukončení prací a dodnes ze Spolany neodstranila svou technologii. "Vedeme intenzivní jednání o dalším postupu, který povede k ukončení realizační smlouvy s BCD," řekl dnešním HN mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

jap

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK