Koruna lehce zpevnila k euru a oslabila k dolaru

27.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Česká měna lehce posílila k evropské měně a vůči americké oslabila. Podle serveru Patria Online koruna v 10:30 k euru proti čtvrtku zpevnila o pět haléřů na 24,83 Kč/EUR a k dolaru čtyři haléře ztratila na 18,83 Kč/USD.

Ranní obchodování podle Tomáše Vlka z Patria Finance negativně ovlivňuje snížený španělský rating. Středoevropské měny otevřely slabší, ale vracejí se na čtvrteční úroveň.

Z domácích událostí dnes bude nejdůležitější výsledek hlasování o důvěře vládě. "Vypadá to, že by vláda měla dostatek hlasů celkem bezpečně získat, koruna z toho ale vytěží asi jen málo," míní Vlk.

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's ve čtvrtek snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Španělska o dva stupně z A na BBB plus. Výhled úvěrové spolehlivosti hodnotí agentura negativně. "Reakcí byl nárůst španělských výnosů, propad eura a níž dnes otevíraly také evropské akcie," dodal Vlk. Euro vůči dolaru oslabilo v 10:30 na 1,3189 USD/EUR.

Podle Vlka by po snížení španělského ratingu mohly mít opět větší vliv dluhopisové trhy. "Z nových dat je jasným středem pozornosti americké HDP za první čtvrtletí. Předběžné číslo by podle odhadů mělo ukázat na lehké zpomalení ekonomiky, ovšem za slušné podpory spotřeby domácností,"uvedl Vlk.

vrk vit

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK