Co týden dal? Mouka i pečivo budou dražší

27.04.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Mlynáři zdraží mouku pro průmyslové zpracování o 15 až 20 procent, což se patrně projeví v cenách pečiva. Balená mouka prodávaná v obchodech již tento trend zaznamenala.

Posledních 7 dní ve světě

Počet uživatelů služeb mobilní komunikace v Číně poprvé překonal hranici jedné miliardy. V březnu činil 1,013 miliardy a proti předchozímu měsíci se zvýšil o dalších téměř 1,3 procenta. Čína má největší trh mobilní komunikace na světě, služby tam nabízejí tři mobilní operátoři.
Více informací

Míra nezaměstnanosti ve Španělsku v prvním čtvrtletí vstoupila na 24,4 procenta a je zdaleka nejvyšší z celé Evropské unie. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. V zemi je asi 5,6 milionu lidí bez práce a rychle se zvyšuje počet domácností, kde jsou všichni její členové nezaměstnaní.
Více informací

Jihokorejský elektrotechnický obr Samsung Electronics prodal v prvním čtvrtletí asi 93,5 milionu mobilních telefonů. Po 14 letech tak ukončil nadvládu finské Nokie, která jich prodala kolem 83 milionů. Samsung to uvedl spolu s výsledky hospodaření, které ukázaly, že podnik má rekordní provozní zisk. Firma vede i na trhu smartphonů, kde poráží americkou společnost Apple.
Více informací

Finanční a dluhová krize narušila proces integrace finančních trhů zemí eurozóny a vyvolala nacionalizaci, protože kvůli zvýšení vzájemné nedůvěry se banky více orientovaly na vlastní země. Letos se ale situace zlepšuje, uvedla dnes Evropská centrální banka ve výroční zprávě o finanční integraci. Její šéf Mario Draghi vyzval evropské činitele k založení instituce, která by centralizovala záchranu bank v eurozóně.
Více informací

Provozní zisk největší evropské automobilky Volkswagen v prvním čtvrtletí vzrostl o 10,2 procenta na 3,2 miliardy eur (79,2 miliardy Kč). Výsledky díky rekordnímu prodeji aut překonaly odhady analytiků, kteří počítali se snížením zisku. V prohlášení to oznámila automobilka, jejíž součástí je i česká Škoda Auto, které se ve čtvrtletí také dařilo.
Více informací

Americká centrální banka (Fed) nechala po dvoudenní schůzce svého měnového výboru základní úrokovou sazbu podle očekávání v pásmu nula až 0,25 procenta, kde ji drží už od konce roku 2008. Fed připustil, že se zlepšuje situace na trhu práce a že dlouhodobé vyhlídky inflace jsou stabilní, nadále však počítá s tím, že úroky nechá v blízkosti nuly alespoň do konce roku 2014.
Více informací

Britská ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku opět zaznamenala pokles, v němž se hrubý domácí produkt (HDP) v mezičtvrtletním srovnání snížil o 0,2 procenta. Sdělil to v dnešních předběžných údajích britský statistický úřad. Británie se tak vrátila do hospodářské recese, běžně definované jako dvě čtvrtletí poklesu za sebou.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Česká republika měla ke konci loňského roku u ostatních zemí světa celkové pohledávky za 22,35 miliardy korun, o rok dříve to bylo 21,95 miliardy korun. Nejvyšší dluh má Kuba. Během roku 2011 země splatily Česku zhruba 123 milionů korun, naopak stoupl objem dluhu u speciálních úvěrů podléhajících utajení. Vyplývá to ze zprávy ministerstva financí o stavu a vývoji zahraničních pohledávek ČR
Více informací

Nová bytová výstavba v Česku byla loni nejnižší od roku 1997. Zahájena byla stavba 27.535 bytů, což je meziročně o 2,1 procenta méně. Nejvíce se stavěly byty v rodinných domech, jichž bylo loni 17.060, což je téměř 62 procent všech zahájených staveb bytů. Vyplývá to z informací, které dnes na stavebních veletrzích v Brně zveřejnili zástupci Českého statistického úřadu (ČSÚ). Loni klesl i počet dokončených bytů na 28.630. Je nejnižší od roku 2003.
Více informací

Česko má díky své průmyslové tradici velkou šanci získat podíl na deseti miliardách dolarů (187,5 miliardy korun), které hodlá Čína investovat ve střední a východní Evropě. Po jednání s čínským premiérem Wen Ťia-paem ve Varšavě to prohlásil český předseda vlády Petr Nečas. Zároveň zdůraznil, že středoevropský region se 100 miliony potenciálními spotřebiteli je pro Čínu zajímavou oblastí.
Více informací

Energetický regulační úřad (ERÚ) je kvůli stížnostem spotřebitelů na obchodníky s energiemi připraven zavést pro domácnosti maximální cenu energie. Za prvním čtvrtletí zaznamenal na energetické firmy téměř 3000 stížností. Dodavatele vyzval k nápravě, jinak jim hrozí sankce.
Více informací

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto zvýšila v 1. čtvrtletí meziročně zisk o 11,8 procenta na 209 milionů eur, tedy na téměř 5,2 miliardy Kč. Vyplývá to z hospodářských výsledků, které dnes zveřejnila skupina Volkswagen Group. Škoda podle údajů Volkswagenu prodala v prvních třech měsících celkem 206.000 aut, což je o 13,9 procenta meziročně více.
Více informací

Mlynáři zdraží mouku pro průmyslové zpracování o 15 až 20 procent, což se patrně projeví v cenách pečiva. Balená mouka prodávaná v obchodech již tento trend zaznamenala, sdělilo ČTK Společenstvo mlynářů a pekařů ČR. Díky vysokému vývozu potravinářské pšenice z loňské velmi dobré mouky je na českém trhu nedostatek mouky.
Více informací

Ceny pohonných hmot se v uplynulém týdnu zvýšily. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil na nový rekord, a to o 17 haléřů na průměrných 37,85 koruny za litr. Cena motorové nafty se zvýšila o haléř na 36,92 koruny za litr, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU