Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu vzrostly o 0,9 procenta

27.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu po sedmi poklesech za sebou nepatrně vzrostly. Hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem přidal 0,9 procenta na 935 bodů. Nejvíce zlevnily akcie technologické firmy KIT Digital a naopak nejvíce si polepšily cenné papíry mediální společnosti CME. V předchozím týdnu index PX ztratil 0,4 procenta.

"Poslední dubnový týden se nesl ve znamení solidní výsledkové sezony, neutrálního zasedání americké centrální banky Fed a prvního odhadu HDP v USA za první čtvrtletí 2012," popsal vývoj na trhu analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byla CME, která přidala 10,2 procenta na 146,10 Kč. I přes nepříznivé snížení ratingu ze strany S&P se firma dostala do nákupního hledáčku investorů, kteří již mohou očekávat případnou akci s blížícími se výsledky za první čtvrtletí.

Nejvíce klesajícím titulem uplynulého týdne byl KIT Digital, který přišel o 5,3 procenta na 131,50 Kč. Akcie společnosti reagovaly negativně na již dříve avizovanou koupi australské společnosti Hyro Limited, která bude zaplacena pomocí vydání nových akcií.

První květnový týden bude ve znamení pokračující výsledkové sezony a makrodat v čele s americkou měsíční nezaměstnaností. "Současné výsledky společností naplňují investory pozitivní náladou i přes spíše zhoršená makrodata. Očekáváme, že při pokračování pozitivní výsledkové sezony by trh neměl mít prostor pro výraznější vybírání zisků," odhadl Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK