EU podle Madridu zvažuje kvůli Argentině tlak na celý Mercosur

27.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Buenos Aires 27. dubna (ČTK) - Evropská unie zvažuje, zda kvůli argentinskému poškozování zahraničních investic nezastaví jednání o preferenční celní dohodě s celým jihoamerickým obchodním blokem Mercosur. Řekl to dnes španělský ministr zahraničí José Manuel García-Margallo. Argentina se minulý týden rozhodla vyvlastnit většinový podíl španělské ropné skupiny Repsol v největším argentinském ropném producentovi YPF.

Madrid se tak snaží odvrátit Argentinu od znárodnění YPF přes tlak na jeho jihoamerické sousedy. Kdyby EU nesjednala s Mercosurem dohodu o vzájemném obchodu za výhodnějších celních sazeb, postihlo by to vedle Argentiny i Brazílii, Uruguay a Paraguay.

García-Margallo prohlásil, že vláda prezidentky Cristiny Fernándezové nerespektuje mezinárodní pravidla pro investice a "zvolila si izolaci". Dodal, že u Mezinárodního centra pro řešení investičních sporů už se probírá 50 různých žalob na Buenos Aires.

Argentinský Senát ve středu odhlasoval zákon o zestátnění 51 procent akcií, které má Repsol v YPF. Poslanecká sněmovna má o zákonu hlasovat příští týden.

Repsol už dal najevo, že za svůj podíl bude chtít asi 10,5 miliardy dolarů (téměř 200 miliard Kč). Argentina ale takovou částku vyplatit nechce a spor se téměř jistě dostane před mezinárodní soudy.

Španělsko proti Argentině kvůl znárodnění YPF podniklo první odvetný úder před týdnem, kdy vláda oznámila, že omezí dovoz argentinské bionafty. Argentina se ale po státním bankrotu před deseti lety izolovala od světových finančních trhů a ignoruje pokuty mezinárodních soudů za neplnění závazků ze sporů s věřiteli, takže uvalit na ni citelnější sankce je složité.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK