Pivovar Anheuser-Busch InBev zvýšil čtvrtletní zisk o 75 procent

30.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 30. dubna (ČTK) - Největší světový pivovar Anheuser-Busch InBev hospodařil v prvním čtvrtletí s čistým ziskem 1,69 miliardy dolarů (asi 31,8 miliardy Kč). To je proti stejnému období loni nárůst asi o 75 procent. Firma těžila hlavně z nižších nákladů, k růstu jí ale pomohl také vyšší odbyt.

Tržby firmy, která sídlí v belgickém Leuvenu, vzrostly o 3,7 procenta na 9,33 miliardy dolarů (asi 175,4 miliardy Kč). Více piva firma prodala v Latinské Americe, v Asii, ale i ve Spojených státech, pokles odbytu naopak registruje v Evropě. Další růstový potenciál vidí v Brazílii.

Anheuser-Busch InBev má v nabídce širokou škálu značek, včetně Budweiser, Stella Artois a Beck's. Díky jejich oblibě podnik mohl i zvýšit ceny, což mu zvedlo ziskové marže. Pivovar ale platil i nižší daně a klesly mu finanční náklady.

Ve Spojených státech se firmě podařilo zvýšit odbyt poprvé po třech letech. Do Brazílie pak vedení podniku vkládá velké naděje například díky očekávanému růstu platů, které by mělo zajistit i růst spotřeby.

Objem prodeje piva a dalších nápojů ve čtvrtletí vzrostl o 1,8 procenta. Základní zisk, jinak také označovaný jako EBITDA, se zvýšil o 7,4 procenta na 3,55 miliardy dolarů (asi 66,7 miliardy Kč). To je nepatrně pod odhady analytiků, kteří v průměru čekali zisk 3,58 miliardy dolarů.

Společnost Anheuser-Busch InBev vznikla v roce 2008, kdy belgický pivovar InBev za zhruba 52 miliard dolarů převzal svého amerického rivala Anheuser-Busch. Skupina v roce 2009 prodala Pivovary Staropramen a další aktivity ve východní Evropě za 2,2 miliardy dolarů společnosti CVC Capital Partners. Transakce zahrnovala i pivovary na Slovensku, v Maďarsku, Černé Hoře, v Bosně a Hercegovině, Chorvatsku, Rumunsku a Srbsku.

Pivovar Anheuser-Busch vede řadu právních sporů s českým pivovarem Budějovický Budvar. Oba výrobci se už přes 100 let přou o značku Budweiser a její obměny.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK