Austrálie razantně srazila úroky, tamní ekonomika zpomaluje

01.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sydney 1. května (ČTK) - Australská centrální banka dnes překvapivě výrazně snížila základní úroky. Hlavní hotovostní sazba klesla o půl procentního bodu na 3,75 procenta a je nejníže od konce roku 2009. Na trhu se s poklesem sice počítalo, ale pouze s polovičním. Australská ekonomika zvolňuje růst a slabší je také inflace. Australané sazby naposledy snížili koncem loňského roku.

Australská ekonomika se s globální finanční krizí vypořádala mnohem lépe než Evropa či Spojené státy. Částečně za to vděčí relativní blízkosti Číny, kam vyváží nerostné suroviny. Tento sektor teď v Austrálii zažívá i nebývalý rozmach. V propadu je ale realitní trh.

Statistický úřad minulý týden oznámil, že míra inflace v březnu činila 1,6 procenta. To je citelné zpomalení tempa růstu cen, protože ještě o rok dříve roční inflace činila 3,1 procenta. Centrální banka chce mít inflaci v pásmu od dvou do tří procent, očekává ale, že pod tímto cílem bude možná ještě dva roky.

Vzhledem k tomu, že slabá inflace nechává otevřené dveře pro další snížení sazeb, investoři se vrhli na nákup dluhopisů. Jejich výnosy tak zamířily prudce dolů, v případě desetiletého státního dluhopisu klesly až na 3,55 procenta. Tak nízko byly naposledy před 60 lety, tedy začátkem 50. let minulého století. Výrazně oslabil také australský dolar.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK