Central Group snížil základní jmění o 2,4 miliardy Kč

03.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. května (ČTK) - Největší tuzemský stavitel bytů Central Group výrazně snížil základní kapitál. Dosud činil 2,7 miliardy korun, nově bude mít firma v základním jmění 290 milionů korun. Rozdíl vyplatí svým akcionářům. Firma to oznámila v obchodním rejstříku. O změně dnes informoval server E15.cz.

V čele Central Group stojí Dušan Kunovský, jenž vystupuje jako hlavní majitel firmy. Do roku 2008 držel 100 procent, poté desetinu prodal švýcarské Global Property Capital. Letos v únoru Kunovský oznámil, že desetinu akcií získá zpět. Global Property Capital podle deníku E15 skončila v likvidaci.

Snížení základního kapitálu firma odůvodnila rozhodnutím akcionářů nerozvíjet vlastní developerské projekty. Central Group má nadále poskytovat jen servisní zázemí dceřiným firmám a svému investičnímu fondu. "S ohledem na tyto skutečnosti se tak stávající výše základního kapitálu společnosti jeví jako nadměrně vysoká a ekonomicky neefektivní," uvedla firma v obchodním rejstříku.

Jméno společnosti Central Group se již více než rok skloňuje také v souvislosti s kauzou údajných daňových úniků bývalého výkonného ředitele firmy Aleše Novotného a dalších tří lidí. V letech 2004 až 2010 muži podle žalobců úmyslně vkládali do účetnictví firmy falešné faktury a připravili stát skoro o 177 milionů korun.

Central Group je jedním z lídrů tuzemského bytového trhu, staví hlavně v Praze a okolí. Největší konkurencí firmy jsou společnosti Finep, Ekospol a Skanska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK