Raiffeisenbank vytvořila penzijní společnost, zapojí se do reformy

09.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Raiffeisenbank se zapojí do důchodové reformy a proto v minulých dnech proto zažádala Českou národní banku o přidělení licence pro nově vytvořenou penzijní firmu s názvem Raiffeisen penzijní společnost. Banka o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

 

Podle průzkumu ČTK z poloviny dubna se chce angažovat v důchodové reformě celkem osm z devíti tuzemských penzijních fondů. Penzijní fond Axa ještě čeká na souhlas mateřské skupiny. Z dalších finančních skupin chystá vznik penzijní společnosti a transformovaných fondů společnost Conseq.

Akcionáři nové Raiffeisen penzijní společnosti jsou Raiffeisenbank s 51 procenty a slovenská Tatra Asset Management s 49 procenty. Tatra Asset Management patří rovněž do skupiny Raiffeisen. "Zaměříme se především na nabídku penzijních fondů v nově vzniklém druhém pilíři penzijní reformy, máme ale zájem poskytovat služby i v současném systému," uvedl generální ředitel Raiffeisenbank Lubor Žalman.

V řádném termínu do konce února podalo České národní bance žádost o povolení penzijní společnosti a k provozování penzijního připojištění prostřednictvím transformovaných fondů všech devět penzijních fondů. Transformované fondy budou součástí doplňkového penzijního spoření, které vznikne ze současných penzijních fondů.

Hlavním důvodem změny fungování penzijních fondů je požadavek na účetní oddělení majetku účastníků penzijního připojištění od majetku akcionářů fondů. Do transformovaných fondů budou automaticky převedeni všichni současní klienti penzijních fondů, ale praktický dopad na jejich spoření bude jen formální. Naspořené peníze klientů budou převedeny v plné výši, nemění se způsob placení příspěvků, ani pravidla pro připisování výnosů.

Současný systém penzijních fondů bude od ledna příštího roku platit jen pro nynější účastníky. Nové fondy už nebudou ručit za to, aby případný prodělek nesnížil úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabídnou i odvážnější investiční strategie s vidinou možného vyššího zhodnocení.

Koncem roku 2011 měly všechny penzijní fondy celkem 4,6 milionu klientů. Do systému dobrovolného penzijního připojištění je tak nyní zapojeno více než 70 procent práceschopné populace.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK