Ceny za volání v zahraničí od prázdnin v EU klesnou, rozhodl EP

10.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 10. května (zpravodaj ČTK) - Ceny za využívání mobilních telefonů v zahraničí, takzvaný roaming, se v rámci Evropské unie od července sníží. Schválil to dnes podle očekávání Evropský parlament. Za minutu hovoru uskutečněného v jiné zemi lidé zaplatí nejvýše 29 eurocentů proti nynějším 35 (7,3 Kč namísto 8,9 Kč; bez DPH). Ceny navíc budou klesat i v dalších letech postupně až na 19 eurocentů (4,8 Kč) pro období od poloviny roku 2014.

Od začátku prázdnin, kdy lidé do zahraničí vyrážejí nejčastěji, se sníží i maximální ceny za přijaté hovory. Platba za minutu klesne ze současných 11 na osm eurocentů (z 2,8 na dvě Kč), za SMS z nynějších 11 na devět eurocentů (z 2,8 na 2,3 Kč) a za data na 70 eurocentů (17,7 Kč) za jeden MB.

K tomu, aby nová pravidla mohla začít od července skutečně platit, je ještě v červnu budou muset schválit zástupci členských zemí "sedmadvacítky". To by nicméně měla být už jen formalita, protože státy unie se s europoslanci už předem dohodly na kompromisním znění.

V EU se navíc stále častěji ozývají hlasy volající po tom, aby se v budoucnu v rámci EU vůbec neplatilo za volání v jiných zemích víc, než kolik stojí stejné služby v domovských státech operátorů.

"Roamingové poplatky v EU nedávají žádný smysl. Máme jednotný trh bez hranic a telefonní společnosti vytvářejí umělé hranice, aby braly na hůl spotřebitele. Musíme zastavit toto nepatřičné chování," řekla europoslankyně Marita Ulvskogová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK