Jak ušetřit za volání?

15.05.2012 | , Finance.cz
FIRMY


Rozčiluje vás účet za mobilní telefon? Zkontrolujte si, zda máte vhodný tarif, který odpovídá vašim potřebám. TIPY, JAK UŠETŘIT ZA VOLÁNÍ

Bez mobilního telefonu si už život představit nedovedeme. Díky němu jsme v neustálém kontaktu s rodinou, přáteli nebo obchodními partnery. Nepřetržité spojení s našimi blízkými ale není zadarmo. Jestliže chcete zkrotit svůj účet za telefon, začněte nastavením vhodného tarifu.

Tarif si můžete bezplatně změnit

Před tím, než se vydáte do pobočky vašeho operátora, abyste si vyjednali změnu tarifu, udělejte si menší inventuru. Na fakturách najdete výpis hovorů, počet provolaných minut a poslaných SMS. Možná, že máte nastavený tarif na volání, ale píšete především textové zprávy. Potom je váš tarif nevýhodný. Podobná situace může nastat, pokud platíte za služby, které nevyužíváte. „Je zbytečné platit vysoký paušál, pokud dostupné služby uživatel nestihne vyčerpat,“ upozorňuje Jiří Janeček z T-Mobile.

Všichni operátoři na českém trhu přitom umožňují jednou za čas tarif přizpůsobit vašim potřebám. „Jednou za čas se vyplatí si tarif optimalizovat a nastavit ho podle aktuálních potřeb,“ doporučuje Ctibor Jappel ze společnosti Telefónica Czech Republic. „Naši zákazníci mají možnost jednou měsíčně tarif zdarma změnit. Na bezplatné infolince jim pracovníci s výběrem vhodného tarifu pomohou,“ dodává Jappel.

Jestliže si chce zákazník vybrat vhodný tarif sám, je nejjednodušším řešením spočítat počet minut, které provolá a vybrat tarif s odpovídajícím počtem volných minut. Pokud má totiž například tarif na 30 volných minut, ale provolá jich 100, vyjde ho volání dráž, než když bude využívat tarif se sto volnými minutami.

V rodině jen jeden operátor

Pokud jste v rodině nebo ve skupině přátel komunikativní a často si voláte, vyplatí se, když si vyberete jednoho operátora a toho budete využívat všichni. Operátoři totiž nabízejí výhodné volání do své vlastní sítě nebo speciální tarify a služby, jež jsou zaměřeny na rodinu a kamarády. „Například v rámci služby Kamarádi může zákazník volat a psát SMS v síti Vodafone až na čtyři čísla za výhodný měsíční paušál,“ upozorňuje Adéla Konopková z Vodafone.

Jste senior nebo student?

Operátoři nabízejí také výhodnější tarify pro studenty nebo seniory. Pokud se tedy chystáte do důchodu nebo ještě stále studujete, optimalizujte si svůj tarif a využijte všech výhod a slev. Výhodné balíčky pro studenty i seniory mají ve svých nabídkách všichni operátoři.
Společnost Telefónica například seniorům nabízí tarif již za 190 korun měsíčně včetně DPH. „K dispozici je 40 volných minut a volné volání o svátcích a víkendech,“ vysvětluje Jappel.

Kredit jen na SMS nebo volání

Pokud doma máte dítě školou povinné, kterému jednou do měsíce dobíjíte kredit, zkuste ho navyknout na několik jednoduchých pravidel. I při dobití kreditu je zpravidla možné zvolit si, zda budete více telefonovat nebo posílat SMS. U dětí je vhodnější vybrat spíše posílání textových zpráv. Pokud s nimi budete chtít telefonovat, stačí, když vás prozvoní a vy zavoláte, protože máte tarif uzpůsobený pro volání.

I v případě předplacených karet můžete u operátorů najít jisté výhody. Například T-Mobile nabízí dvě edice Twist karet. „S kartou Twist Povídám získává zákazník každý den po 5. provolané minutě volání do sítě T-Mobile zdarma, zatímco s kartou Twist Posílám má po 5. odeslané SMS zákazník v daný den všechny SMS do sítě T-Mobile zdarma,“ vysvětluje Jiří Janeček.

Volání opravdu zdarma

Se svojí rodinou a přáteli můžete komunikovat téměř zadarmo, pokud využijete různých programů pro on-line komunikaci, jako je například ICQ, Skype, GoogleTalk apod. Vaším jediným nákladem v takovém případě bude pouze připojení k internetu. Výhodou je, že můžete poslat neomezeně zpráv a s vaším protějškem komunikovat v reálném čase on-line.

Samozřejmě, že on-line komunikace přes internet nemůže zcela nahradit mobilní telefon. Zkuste si ale vždy rozmyslet, zda zprávu, kterou se zrovna chystáte poslat, nemůžete vašemu příteli sdělit e-mailem. Telefony vyřizujte vždy stručně a přátelské popovídání si nechte raději ke společné kávě.

Příloha: Snižte svůj účet za telefon

  • Optimalizujte svůj tarif (spočtěte si, zda více voláte nebo píšete SMS a podle toho vyberte vhodný produkt).
  • V rodině nebo v kruhu přátel či obchodních partnerů využívejte jednoho operátora. Často je totiž možné využít volání do stejné sítě zdarma nebo za zvýhodněných podmínek.
  • Jestliže jste student nebo senior, máte možnost využít výhodného tarifu.
  • Při telefonování buďte struční a výstižní.
  • SMS posílejte s rozumem, případně využijte možností on-line komunikace přes internet.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY