Moody's snížila hodnocení 16 španělských bank, i Banco Santader

17.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. května (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes snížila hodnocení dlouhodobé úvěrové a depozitní spolehlivosti 16 španělských bank včetně Banco Santander, která je největší v eurozóně. Zdůvodnila to podle agentury Reuters tím, že se oslabila schopnost španělské vlády pomáhat některým bankám.

Hodnocení bank se snížilo o nejméně jeden stupeň, u některých o tři stupně. Bance Santander ratingová společnost snížila hodnocení o dva stupně z B-/A1 na C/A3. U druhé největší španělské banky BBVA se hodnocení snížilo na A3/C/A3 s poznámkou negativního výhledu, upřesnil Reuters.

Španělské banky, které jsou zatíženy špatnými půjčkami po krachu realitního trhu, jsou nyní v centru dluhové krize eurozóny. Finanční trhy se totiž obávají, že státní pomoc bankám zvýší tlak na již napjaté státní finance Španělska.

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's v dubnu snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Španělska o dva stupně z A na BBB plus. Krok odůvodnila očekáváním, že deficit státního rozpočtu se bude zhoršovat více, než se dosud předpokládalo. Riziku je podle Standard & Poor's vystavena fiskální pružnost a výkonnost Španělska, stejně jako zátěž státního dluhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK