HN: Majitel drogerií TETA chystá nový koncept, budou šité na míru

21.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. května (ČTK) - Česká firma p.k.Solvent (PKS), která zastřešuje největší síť drogerií TETA a také nedávno přikoupené tuzemské drogerie Schlecker, podle dnešních Hospodářských novin chystá zcela nový koncept drogistických obchodů. Mají být šité na míru a nabízet hlavně zboží, které lidé v daném místě opravdu kupují. V centru velkých měst to tak bude například kosmetika a v menších městech zase specializované věci pro dům a zahradu či rozšířené sekce pro psy, píšou HN.

Miliardář Martin Moravec, kterému firma ze tří čtvrtin patří, chce postupně vybudovat síť 1200 individualizovaných prodejen. "Vzhledem k tomu, že máme pořád ambici sloužit českým podnikatelům a českým drogistům a že chceme být lídry trhu, tak naše prodejny musí přesně sloužit svým klientům. Plánujeme vícero maloobchodních formátů. Konkurence má jen jeden koncept, a ten přenáší jako razítko z města do města. My umíme obsluhovat i vesnice, malá města a umíme spolupracovat s lokálními podnikateli," řekl HN Moravec.

Finální podobu Moravec předpokládá do konce roku 2013. Využít přitom hodlá především zákaznické klubové karty, díky nimž vidí do nákupních košíků zhruba dvou milionů lidí napříč celým Českem.

Dnes má síť drogerií TETA v Česku kolem 700 obchodů, nákupem prodejen Schlecker, který teď posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), se pozice PKS přiblíží k pětinovému podílu na domácím trhu drogistického zboží. Schlecker v Česku provozuje 145 prodejen a je dceřinou firmou stejnojmenného německého koncernu, jehož mateřská společnost je od ledna v insolvenci. Logo Schlecker podle Moravce zmizí do konce roku.

Společnost PKS vedle drogerií TETA provozuje i velkoobchod, jenž využívá logistických center v Olomouci a Praze. V roce 2009 vstoupila PKS i na slovenský trh. Loni v Česku měla obrat přes 4,3 miliardy korun, zisk byl zhruba 200 milionů. Loňský úhrnný obrat za drogerie TETA jako celek Moravec v dnešních Hospodářských novinách odhadl na 5,6 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK