Ministerstvo potvrdilo část chyb v ROP Severozápad

22.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 22. května (ČTK) - Ministerstvo financí potvrdilo část auditu, který požaduje, aby nebyly proplaceny evropské dotace z ROP Severozápad. Novinářům to dnes řekl ředitel dotačního úřadu Pavel Markvart. O celkové výši neproplacených peněz bude s bruselskými úředníky jednat v červnu. Podle návrhu českého ministerstva by neměla EU proplatit asi půl miliardy korun, které by pak Česko chtělo vrátit po žadatelích. Zrušení celého operačního programu se ale zřejmě podařilo odvrátit.

Namátkovou kontrolu evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji si objednalo ministerstvo financí u soukromé firmy Deloitte, která konstatovala pochybení u všech 35 projektů, jež zkoumala. Dotační úřad kvalitu auditu tvrdě kritizoval, ministerstvo ale zvolilo střední cestu a do Bruselu poslalo zprávu, podle níž jsou vážnější pochybení u deseti projektů a menší u čtrnácti.

"Velká část našich námitek byla akceptována. Ještě budeme jednat dál, 8. června bude auditní mise tady v Ústí a teprve pak budeme mít k dispozici opravdu konečné výsledky," řekl novinářům Markvart.

Nejčastější navrhovanou sankcí je pětiprocentní pokuta. Tu by zatím zaplatila státní pokladna, která evropské dotace vyplácí a od EU je dostává až zpětně. Stát by pak zřejmě chtěl peníze vrátit od žadatelů. "Řádově by šlo o půl miliardy korun, ale to je zatím velmi hrubý součet," odpověděl na dotaz ČTK Markvart.

Největší vracení dotací zatím hrozí městu Chomutov, které dostalo na přestavbu sportovních stadionů a další projekty miliardu. Za hokejovou tréninkovou halu by mělo podle návrhu vrátit 34 milionů korun. Podle auditorů a ministerstva jde o nedovolenou podporu místního soukromého hokejového klubu; zatímco neziskové projekty mohly dostat až 92procentní dotaci, u komerčních je povoleno jen 40 procent. Profesionálové halu nevyužívají, trénuje tam jen mládež a konají se tam veřejná bruslení.

Dalším postiženým projektem je rekonstrukce ústeckého muzea, z níž se má vracet 16 milionů korun. Ústecká opozice projekt už dříve kritizovala kvůli předraženosti, podle Markvarta jde ale o jiné důvody. "Ministerstvo i Deloitte ani v jednom případě nekonstatoval předražení," řekl.

Půlmiliardový obnos chtějí ještě úředníci zmenšit, jak jen to půjde. "Jednáním se nám třeba podařilo dosáhnout, aby se nemuselo vracet 215 milionů korun za žatecký Chrám chmele a piva, ministerstvo nakonec navrhuje za marginální chybu dva miliony," řekl Markvart. Původní částka by podle něj byla pro žatecký rozpočet likvidační.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK