Modernizaci D1 zřejmě pozdrží odvolání provozovatele motorestu

22.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šternov (Benešovsko) 22. května (ČTK) - Provozovatel motorestu U Rybiček na 42. kilometru D1 se odvolal proti stavebnímu povolení na modernizaci dálnice. Rozšiřování hlavní české dopravní tepny se tak zřejmě pozdrží. ČTK o tom dnes informoval právník Michal Bernard, který provozovatele zastupuje. Modernizace D1 je letos největší silniční stavbou ve středních Čechách. Na opravu vybraných úseků má tento rok Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) k dispozici 1,5 miliardy korun. Reakci ŘSD a ministerstva dopravy ČTK zjišťuje.

Rybí restauraci hrozí podle Bernarda v souvislosti s modernizací D1 zánik. Důvodem jsou krátké odbočovací a připojovací pruhy a malá kapacita odpočívadla. Rodina Lukáše Zajíčka restauraci provozuje 15 let, nájemní smlouvu má do roku 2046. "Před půl rokem na nás ale udeřilo Ředitelství silnic a dálnic, že končíme. Od té doby nám nejsou schopni říci nic konkrétnějšího, i když je neustále urgujeme. Na naše návrhy a znalecké posudky nikdo nereaguje, byť nám dřívější ředitel (ŘSD René) Poruba sliboval jasné stanovisko do konce dubna," tvrdí Zajíček.

Odvolání proti stavebnímu povolení má podle Bernarda odkladný účinek. Stavba podle něj nemůže začít do doby, než o ní pravomocně rozhodne odvolací orgán, kterým je ministr dopravy. "Vydané stavební povolení považujeme za nezákonné. V průběhu stavebního řízení jsme jasně deklarovali, jaké jsou naše požadavky na ochranu investic pana Zajíčka a jeho rodiny. Naše námitky však byly zamítnuty," uvedl. Prodloužením připojovacího pruhu, které kromě nich údajně navrhovalo i ministerstvo vnitra jako vrchní úřad na úseku dopravní bezpečnosti, se podle něj ministerstvo dopravy odmítlo zabývat.

Zajíček míní, že jde o zásah do vlastnického práva a práva na podnikání. Na D1 je podle něj nedostatek odstavných parkovacích ploch a míst k odpočinku zejména pro řidiče nákladních aut, což zvyšuje nebezpečnost provozu na této dopravní tepně. "Máme jasné signály, že plánovaným zavřením naší odpočívky to nekončí. Na řadě jsou další. Vedle odvolání jsme sepsali též petici za zachování odpočívky Brtnice, kterou během tří dnů podepsalo téměř tisíc lidí," dodal Zajíček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK