SAP koupí za 4,5 miliardy USD softwarovou firmu Ariba

23.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. května (ČTK) - Německý výrobce firemního softwaru SAP AG nabídl 4,51 miliardy USD (90,8 miliardy Kč) za koupi americké firmy Ariba, výrobce softwaru, který umožňuje propojit dodavatele a odběratele přes internet. SAP tak stupňuje v boji se svým hlavním konkurentem Oracle na trhu takzvané cloud technologie.

Cloud technologie firmám šetří zdroje tím, že jim umožňuje ukládat data a procesy přes internet na vzdálené servery, které provozují jiné firmy, jako Oracle, SAP a IBM. Podniky tak nemusejí mít instalovaný software přímo ve firmě.

Vedení americké společnosti již dohodu schválilo a pokud s ní budou souhlasit i akcionáři, mohla by být dokončena ve třetím čtvrtletí, dodal SAP.

Příjmy Ariby vzrostly v loňském fiskálním roce o téměř 40 procent na 444 milionů USD. Firma má zhruba 2600 zaměstnanců. Její firemní síť spojuje 730.000 společností a ročně se zde uskuteční transakce za 319 miliard USD.

Konkurenční Oracle letos v dubnu koupil za 1,9 miliardy USD firmu Taleo, výrobce softwaru pro lidské zdroje, který funguje v prostředí cloud. Někteří analytici se domnívají, že Oracle by mohl předložit konkurenční nabídku na firmu Ariba, protože mnoho zákazníků Ariby využívá služeb Oraclu, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK