Slovenský a maďarský podnik se dohodly na propojení plynovodů

23.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 23. května (ČTK) - Provozovatelé plynovodu v Maďarsku a na Slovensku dnes podepsali dohodu o stavbě propojení plynovodních sítí mezi oběma zeměmi. Do roku 2015 by v projektu za 160 milionů eur (zhruba čtyři miliardy Kč) mělo být postaveno 115 kilometrů potrubí, uvedla dnes Magyar Gaz Tranzit, která patří do maďarské státní energetické skupiny MVM, a slovenská společnost Eustream. Dohoda je založena na loňské smlouvě mezi slovenskou a maďarskou vládou, která má snížit závislost obou zemí na ruském plynu.

"Strategickým významem plynovodního propojení pro Maďarsko je přístup k západoevropským plynovodním sítím. Pro Slovensko je přínosem přístup k severojižnímu koridoru," uvedla MVM podle agentury Reuters. Eustream na své webové stránce sdělil, že nový plynovod umožní Slovensku využívat plánovaných tras plynovodů na jih od svých hranic a připravovaného terminálu na dovoz zkapalněného zemního plynu (LNG) v Chorvatsku.

Evropská unie podpoří projekt 30 miliony eur. Plynovod bude mít roční přepravní kapacitu pět miliard krychlových metrů.

Mezivládní smlouvu o spojení plynovodů loni v lednu v Bratislavě podepsala slovenská premiérka Iveta Radičová s maďarským protějškem Viktorem Orbánem. Přepravní sítě se propojí mezi slovenským městem Veľký Krtíš a maďarskou obcí Vecsés.

Výstavba plynovodního propojení je součástí rozsáhlého záměru diverzifikace energetických tras v zemích visegrádské čtyřky. Hotova je první část projektu severojižního propojení plynovodů mezi Polskem a Chorvatskem, která propojila české a polské plynovody v oblasti Těšínska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK