ČD Telematika loni zhruba zdvojnásobila zisk na 71,7 milionu Kč

24.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. května (ČTK) - Společnost ČD - Telematika za loňský rok téměř zdvojnásobila zisk před zdaněním na 71,7 milionu korun. Tržby jí klesly o 158 milionů na 1,352 miliardy korun. Na příznivém hospodářském výsledku společnosti se podílelo založení samostatné dceřiné společnosti ČDT - Informační Systémy a získání nových zakázek, uvedla společnost v tiskové zprávě.

"Auditované výsledky nejsou přímo porovnatelné s výsledky minulého roku," řekl ČTK předseda představenstva společnosti Juraj Rakovský. Na konci prvního čtvrtletí se od ČD - Telematika oddělila dceřiná společnost ČDT, a ve výsledcích roku 2011 tak nejsou zahrnuty výnosy a náklady značné části společnosti za devět měsíců.

Pro potřeby srovnání společnost uvádí konsolidované výsledky obou společností, podle kterých tržby ČD - Telematiky dosáhly 1,624 miliardy korun, což ve srovnání s předchozím obdobím představuje osmiprocentní růst, dodal.

K lepším výsledkům přispěly obě divize společnosti, úsek Telekomunikační služby a úsek Servis infrastruktury, uvedla marketingová ředitelka Jana Váňová. Tržby telekomunikačních služeb v meziročním porovnání dosáhly prý přibližně stejné úrovně jako v roce 2010. Podíl úseku na provozním výsledku hospodaření, a tedy i dosažená marže byly díky efektivnějšímu fungování vyšší než v minulém roce. Rostly i tržby v úseku infrastruktury kvůli projektům v oblasti systémové integrace a dodávek systémů a služeb pro sektor železniční dopravy.

ČD - Telematika se specializuje na železniční dopravu a spolupracuje i se zákazníky z mnoha dalších oborů. Poskytuje služby v oblasti systémové integrace, ERP systémů, vývoje aplikací pro drážní sektor, veřejnou správu i komerční subjekty. K poskytování služeb a produktů využívá druhou největší telekomunikační infrastrukturu v ČR. Majoritním vlastníkem firmy s podílem přes 59 procent jsou České dráhy.

cfr mol

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK