Důvěra v německou ekonomiku se podle GfK příliš nezměnila

25.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 25. května (ČTK) - Nálada mezi německými spotřebiteli zůstává před začátkem června bez výraznějších změn. Ukázal to index institutu GfK, jehož hodnota na červen zůstala na 5,7 bodu. To je v příkrém rozporu s tím, co ve čtvrtek ukázala data institutu Ifo, podle něhož spotřebitelská důvěra výrazně klesla.

Vývoj podle GfK naznačuje, že soukromá spotřeba by mohla největší evropskou ekonomiku i nadále podporovat. Hodnota indexu na květen byla po zpřesnění rovněž 5,7 bodu, zatímco předběžná data ukazovala pouze 5,6 bodu.

Index očekávaného vývoje konjunkturálního cyklu v květnu vzrostl na 19,6 bodu, zatímco v předchozím měsíci byl pouze na 8,5 bodu. Vývoj tak zcela zastiňuje sérii horších zpráv z poslední doby, které signalizovaly pokles poptávky a exportu.

"Zdá se, že spotřebitele zvýšené turbulence v eurozóně příliš neovlivnily. Volby ve Franci a Řecku, které trhům uškodily především, náladě kolem konjunkturálního cyklu neuškodily," stojí ve zprávě institutu GfK.

Německo je v eurozóně svým způsobem výjimečné; zatímco většina členských zemí během dluhové krize pocítila problémy, německá ekonomika vykazuje solidní růst. V letošním prvním čtvrtletí vzrostla o ,5 procenta, i když v řadě jiných zemí zavládla recese.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK