Unipetrol zastavil zpracování ropy v Paramu; jeho osud je nejasný

25.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. května (ČTK) - Petrochemický holding Unipetrol v pardubické rafinerii Paramo zastavil zpracování ropy. Příčinou je nízká poptávka po pohonných hmotách, sdělil dnes ČTK mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda. Zatím podle něj není jasné, kdy bude výroba v Paramu obnovena. Připustil, že by zpracování ropy v Pardubicích mohlo být ukončeno nebo přesunuto jinam.

"Vedení Unipetrolu vyhodnocuje ekonomickou výnosnost zpracování ropy v Paramu," uvedl Duda. Kdy by mělo rozhodnutí o budoucnosti rafinerie padnout, neřekl.

Zástupci Unipetrolu již v minulosti uvedli, že zpracování ropy by se z Parama mohlo přesunout do rafinerie v Litvínově nebo v Kralupech nad Vltavou. Podle nedávného vyjádření ředitele úseku rafinerie Unipetrolu Ivana Ottise byl dosud provoz Parama neefektivní a rafinerie měla potíže s pokrytím vlastních variabilních nákladů.

V případě ukončení zpracování ropy v Paramu by o práci podle Dudy zřejmě přišlo několik desítek zaměstnanců. Vedení Unipetrolu chce však v Paramu zachovat výrobu asfaltů a olejů.

Rafinérský segment v Česku se v poslední době potýká s ekonomickými problémy. Unipetrol loni vykázal ztrátu téměř šest miliard korun. "Využití rafinérských kapacit v Evropě od roku 2005 klesá. Několik menších nebo méně komplexních rafinérií bylo uzavřeno, případně transformovány na sklady a terminály. Tento trend pokračuje i v roce 2011/2012," sdělil ČTK nedávno mluvčí České rafinérské Aleš Soukup.

Majitel Parama Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se společnost stala součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK