Katalánsko potřebuje finanční pomoc od vlády v Madridu

25.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 25. května (ČTK) - Katalánsko potřebuje finanční pomoc od ústřední španělské vlády. Nejbohatší region země přestává být schopen splácet dluhy, řekl dnes katalánský premiér Artur Mas. Finanční problémy 17 španělských autonomních oblastí ohrožují finanční stabilitu země a posunují ji blíž k pádu do dluhové krize.

"Je nám jedno, jak to udělají, ale na konci měsíce potřebujeme uhradit platby. Ekonomika nemůže oživit, pokud neplatíte účty," řekl Mas skupině novinářů zahraničních médií.

Katalánsko představuje pětinu španělské ekonomiky. Oblast musí letos splatit dluhy v sumě 13 miliard eur (331 miliard Kč) a navíc financovat svůj rozpočtový deficit.

Potíže se zadluženými regiony a rostoucí problémy španělských bank dovádějí Španělsko do krize a investoři se stále více obávají, že země bude dalším žadatelem o finanční pomoc v euurozóně po Řecku, Irsku a Portugalsku. Výnosy desetiletých španělských státních dluhopisů po zprávě o katalánských potížích stouply podle agentury Reuters o 0,12 procentního bodu na 6,3 procenta a přibližují se kritické hranici sedm procent, nad níž je velmi obtížné získávat nové úvěry k refinancování splatných závazků.

hp mol

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK