SAZKA sázková kancelář se v 1. čtvrtletí dostala do zisku

25.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


SAZKA sázková kancelář, která loni v listopadu převzala podnikatelskou činnost po zkrachovalé loterijní firmě Sazka, se v prvním čtvrtletí 2012 dostala do zisku. ČTK to dnes řekl mluvčí firmy Václav Jalovecký. Loni hospodařila se ztrátou 267 milionů Kč. Důvodem byly náklady spojené s převzetím aktivit Sazky a následné investice do marketingu a obchodní sítě. Sazka se dostala do konkurzu přesně před rokem.

 

Tržby Sazky ze sázkové a loterijní činnosti překročily koncem března 1,7 miliardy Kč a v této souvislosti už také odvedla do státní pokladny zhruba 175 milionů korun jako zálohu na tzv. loterijní daň za první čtvrtletí 2012.

Sazka oživila tržby ze své hlavní hry Sportka. Jalovecký odhadl nyní podíl firmy na loterijním trhu na 94 až 95 procent. Společnosti Fortuna a Tipsport, které jsou lídry trhu kurzového sázení, začaly loni na trhu loterií konkurovat po více než 50 letech monopolu Sazky. Tipsport provozuje od 11. července číselnou loterii Tipšestka, Fortuna uvedla 18. července novou loterii Loto.

Tipsport odhaduje svůj podíl na loterijním trhu na jedno procento. Fortuna od spuštění nové hry Superloto v kategorii týdenních her hlásí zvýšení podílu na sedm procent. "S ohledem na stále probíhající zavádění hry Superloto na trh a reklamní kampaň očekáváme, že náš tržní podíl dále poroste," uvedl mluvčí Fortuny Petr Šrain.

Sazka dlouhé roky vytvářela miliardové zisky. Naposledy za předloňský rok vykázala čistý zisk 1,4 miliardy Kč, což byl meziroční nárůst o 12 procent. Firma se ale dostala do problémů kvůli dluhům spojeným s výstavbou vysočanské arény. Loterijní byznys Sazky loni získaly skupiny PPF a KKCG, které ve výběrovém řízení nabídly 3,81 miliardy Kč.

Věřitelům zkrachovalé Sazky bude vyplaceno zhruba deset až 20 procent z jejich pohledávek. Nyní na ně podle insolvenčního spráce Josefa Cupky zbývá 2,8 až tři miliardy Kč. Peníze by se měly rozdělovat mezi 2000 věřitelů, jimž správce uznal pohledávky za více než 15 miliard korun.

Jedinou výjimkou mezi věřiteli je The Bank of New York Mellon, které Cupka v březnu zaslal 567 milionů Kč z prodeje majetkové podstaty podniku. Část pohledávky totiž byla zajištěná. Výplata dalších peněz nyní záleží na tom, zda soud vyhoví žalobám, které prodej Sazky zpochybňují. Stále také není jasné, kdy se s výplatami peněz začne. "Věřitelé mají možnost se odvolat, protože někomu se částka nebude líbit. Teoreticky to může být za několik měsíců, prakticky to může trvat dlouhou dobu,“ řekl deníku E15 Cupka.

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK