Krajská zdravotní chce po Deloitte 100 milionů za kritický audit

25.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 25. května (ČTK) - Ústecká nemocniční firma Krajská zdravotní žaluje firmu Deloitte a chce po ní omluvu a odškodné 100 milionů korun. ČTK to dnes řekl mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra. Deloitte prověřoval v roce 2010 nákup přístrojů za 417 milionů korun a konstatoval, že zakázka byla výrazně předražená. Ministerstvo financí teď chce po nemocniční firmě vrátit 176 milionů korun. Vyjádření auditorské firmy ČTK zjišťuje.

Audit v Krajské zdravotní byl v roce 2010 a jeho závěr z listopadu téhož roku zněl, že nákup přístrojů byl předražený o 50 až 100 procent. Ostatní kontroly tak jednoznačný výsledek nepřinesly, podle tehdejší zprávy Aktuálně.cz proto, že úředníci ani policisté nedokázali stanovit obvyklou cenu přístrojů. Ministerstvo financí 11. května oznámilo, že zakázka byla předražená o 96 milionů korun, dalších 80 milionů má být sankce za pochybení. Evropská dotace měla původně činit 353 milionů, takže by z ní dostala Krajská zdravotní jen polovinu.

Firma spravující pět bývalých okresních nemocnic v Ústeckém kraji se teď brání soudní cestou. "Audit obsahoval nepravdivé a hrubě zkreslené údaje, které vedly k závažnému poškození dobrého jména Krajské zdravotní," uvedl Vondra. Žaloba na ochranu dobrého jména požaduje veřejnou omluvu a odškodnění 100 milionů korun.

Krajská zdravotní už peníze dostala proplacené od státu a o tom, kolik bude muset vrátit, rozhodne po konzultaci s ním dotační úřad Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad. Mezi oběma institucemi je poměrně komplikovaný vztah - o vyplacení peněz rozhoduje dotační úřad, jdou ale nejdřív ze státního rozpočtu. A do něj je proplácí Evropská unie, s níž jedná ministerstvo financí. Kdyby si tedy dotační úřad dotaci nesnížil, ministerstvo by mělo dvě možnosti - buď požádat EU o celých 353 milionů, nebo nežádat o nic a vše zaplatit ze státní kasy.

Není to první případ, kdy se Deloitte dostala kvůli svému auditu do sporu se subjekty, které mají vazbu na Ústecký kraj. Na objednávku ministerstva financí letos zkoumala i vzorek 35 projektů v ROP Severozápad a u všech konstatovala pochybení. Dotační úřad kvalitu auditu v polovině května tvrdě kritizoval a u ministerstva dosáhl částečného zmírnění závěrů. I tak jde ale od Bruselu zpráva, která konstatuje, že vážnější pochybení prý byla u deseti projektů, menší u čtrnácti. Žadatelé by proto měli vrátit až půl miliardy korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK