Ceny ropy po jednáních s Íránem mírně rostly

25.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. května (ČTK) - Světové ceny ropy dnes mírně rostly a vzhůru je dostaly nepřesvědčivé výsledky jednání s Íránem spolu s růstem spotřebitelské důvěry v USA. V silnějším zpevnění ale ropě bránily obavy z vývoje v eurozóně a silný kurz dolaru.

Cena severomořské ropy Brent o 18:30 SELČ stoupla o 30 centů na 106,85 dolaru za barel a za celý týden mírně klesá. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražila o šest centů na 90,72 dolaru za barel.

V Bagdádu dnes skončily rozhovory mezi Íránem a velmocemi skupiny 5+1 o sporném íránském jaderném programu. Pokrok byl jen malý a obě strany se dohodly na uspořádání dalších rozhovorů 18. a 19. června v Moskvě. Obavy mezitím zvýšila zpráva, podle níž inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) našli v jednom z íránských podzemních pracovišť stopy po uranu obohaceném na vyšší úroveň, než Teherán přiznává.

Napětí mezi Íránem a západními zeměmi je jedním z mála faktorů, které podporují ceny ropy v době, kdy světová ekonomika zpomaluje a hrozí pokles poptávky po ropě. Trh tento týden podporovaly i údaje z americké ekonomiky, které dnes završila zpráva o zvýšení předběžného květnového indikátoru spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity na maximum za více než čtyři roky.

Za poslední tři měsíce ceny ropy klesly o téměř pětinu, protože se zlepšila rovnováha mezi dodávkami a poptávkou, zásoby vzrostly a snížilo se riziko zastavení vývozu od producentů na Blízkém východě. Tento trend prohloubily obavy z vývoje v eurozóně, která míří do recese a hrozí jí další vlny dluhové krize. To vede k propadu kurzu eura k dolaru, což je další faktor, který přispívá k oslabování ropy.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 106,85 106,55 New York - Nymex WTI červen 90,72 90,66

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK