Inflace v Německu klesla v květnu pod hranici dvou procent

29.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Meziroční inflace v Německu klesla tento měsíc na 1,9 procenta z dubnových 2,1 procenta. Pod úroveň dvou procent, která je klíčovým mezníkem cenové stability, se tak dostala poprvé od prosince 2010. Uvedl to spolkový statistický úřad v dnešních předběžných údajích.

 

Inflaci snížilo zlevnění energie vlivem propadu světových cen ropy. Hladina spotřebitelských cen díky tomu proti dubnu klesla o 0,2 procenta ve srovnání se stejným nárůstem v předešlém měsíci. Cenová hladina se snížila poprvé v letošním roce.

Inflace harmonizovaná podle metodiky Evropské unie klesla na 2,1 procenta z dubnových 2,2 procenta. Ceny se v tomto měření snížily o 0,2 procenta.

Evropská centrální banka usiluje o cenovou stabilitu definovanou jako meziroční inflaci těsně pod dvěma procenty. Meziroční inflace v eurozóně v dubnu klesla z březnových 2,7 procenta na 2,6 procenta.

Někteří ekonomové však vzhledem k solidní situaci německé ekonomiky a tlakům na růst mezd delší pokles inflace nečekají. "Ceny energií proti dubnu zřetelně klesly, trend poklesu inflace však zřejmě příliš dlouho pokračovat nebude. Nižší nezaměstnanost a vyšší mzdy by měly spotřebitelské ceny všeobecně tlačit vzhůru," řekla agentuře Reuters Ulrike Rondorfová z Commerzbank.

Dnešní předběžná zpráva je založena na údajích z šesti velkých spolkových zemí. Konečná čísla úřad zveřejní 13. června.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK