EU chce vědět, jaké má Španělsko plány s ústavem Bankia

31.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Evropská komise chce vědět, jaké má Španělsko plány se znárodněným finančním ústavem Bankia a jakým způsobem hodlá zajistit jeho rekapitalizaci. Teprve pak se dá říci, zda je možné na pomoc bance čerpat prostředky z veřejných peněz, řekl dnes mluvčí Evropské komise Amadeu Altafaj.

 

"V první řadě je potřeba, aby nám španělská vláda řekla, jak chce Bankii restrukturalizovat. Jaké zvažuje možnosti," řekl podle agentury Reuters Altafaj. "My pak ty plány prostudujeme a uvidíme, zda vyhovují požadavkům na veřejnou pomoc," dodal.

Bankia je teď v epicentru problémů, s nimiž se potýká španělský bankovní sektor. Vláda se už dříve rozhodla, že ústav zestátní a zajistí jeho rekapitalizaci. Zatím ale není jasné, jak přesně to chce udělat. Představu sice měla, návrh ale není v souladu s možnostmi Evropské centrální banky (ECB).

Bankovní krize ve Španělsku výrazně zhoršuje dluhovou krizi, s kterou už více než dva roky zápasí eurozóna. Na trzích se spekuluje, že Španělsko by mohlo být dalším kandidátem na zahraniční pomoc, o kterou už požádaly tři členské země z celkových 17. Většina expertů ale tvrdí, že pomoc Španělsku není na pořadu dne.

"Řecko bylo ojedinělým případem. Španělská ekonomika je moc velká na to, aby jí pomohl soukromý sektor," poznamenal k případné pomoci Španělsku ředitel Ústavu pro mezinárodní finance (IIF) Charles Dallara, jehož cituje nizozemský list Het Financieele Dagblad. Restrukturalizace španělského dluhu podle něj není ani žádoucí, ani průchodná a není ani potřeba.

IIF je lobbistickou organizací, která hájí zájmy bank. Právě IIF jednala za banky s řeckou vládou o restrukturalizaci řeckého státního dluhu. Banky potom odepsaly více než polovinu pohledávek a umožnily Řecku, aby nemuselo vyhlásit státní bankrot. Restrukturalizace řeckého dluhu se tak zapsala do dějin jako největší záchrana svrchovaného státu v dějinách.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK