Výnosy španělských dluhopisů po snížení ratingu opět rostou

08.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. června (ČTK) - Masivní snížení hlavního úvěrového ratingu Španělska, k němuž ve čtvrtek přistoupila mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings, dnes tvrdě dopadá na ceny španělských státních dluhopisů. Výnos obligací se splatností deset let se tak hned ráno zvýšil asi o deset bazických bodů na 6,21 procenta.

Agentura Fitch snížila rating Španělska hned o tři stupně na známku BBB. Zdůvodnila to obzvlášť vysokou zranitelností země v případě, že se krize v eurozóně ještě prohloubí. Španělská ekonomika je teď v recesi, potýká se s vysokou nezaměstnaností a má problém s bankami.

Agentura také odhadla, že náklady na restrukturalizaci bankovního systému Španělska dosáhnou 50 až 60 miliard eur (asi 1,3 až 1,5 bilionu Kč), v krajním případě až 100 miliard eur. Fitch by přitom rating mohla v nadcházejících měsících ještě snížit.

Rating je základní vodítko pro investory. Čím je vyšší, tím lépe je země vnímána. Nejvyšší rating znamená, že jde o špičkového dlužníka, který je zpravidla schopen půjčovat si peníze za velmi nízký úrok. To je obzvlášť důležité, protože vlády si peníze na refinancování dluhů půjčují rutinně a nové výpůjčky dlouhodobě plánují.

Výnosy se zvyšují také u dluhopisů s jinými splatnostmi. Například papír splatný za dva roky má dnes úrok 4,44 procenta, což je proti čtvrtku nárůst o 17 bazických bodů. Výnosy se přitom nezvyšují pouze u španělských dluhopisů, ale také například u italských.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK