Fitch snížila ratingy dvou největších španělských bank

11.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings dnes snížila hodnocení finanční spolehlivosti dvou největších španělských bankovních domů Banco Santander a Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) shodně o dva stupně z dosavadní známky A na BBB+. Navázala tím na svou čtvrteční degradaci hlavního úvěrového ratingu Španělska o tři stupně na BBB.

 

Stejně jako rating celé země i nová hodnocení obou bank mají negativní výhled, to znamená, že Fitch pokládá za možné jeho další zhoršení v dohledné době. Svůj krok agentura zdůvodnila stejnými faktory jako v případě snížení státního ratingu, to znamená rizikem prodloužením ekonomické recese do příštího roku a zranitelností dluhovou krizí v eurozóně.

Fitch se obává vysokých nákladů na restrukturalizaci bankovního systému, které odhaduje na 50 až 60 miliard eur (až 1,5 bilionu Kč) a v případě špatného vývoje až na 100 miliard eur. Její rating Španělska už předpokládal, že země obdrží na rekapitalizaci svého bankovního systému pomoc od ostatních zemí eurozóny. Na tom se dohodli v sobotu ministři financí měnové unie.

Španělské banky jsou zatíženy obrovským a rostoucím objemem nedobytných úvěrů do nemovitostí z doby realitního boomu, který skončil na konci minulého desetiletí krachem. Mezinárodní měnový fond ve zprávě zveřejněné v pátek v noci namísto plánovaného pondělí vyčíslil potřeby španělských finančních institucí na nejméně 40 miliard eur, ujistil ale, že tři největší banky jsou zdravé.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK