Dopravní nehoda a policie: kdy ji zavolat?

12.06.2012 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Kdy nám vzniká povinnost přivolat k dopravní nehodě policii? Na internetu koluje množství informací, které nejsou často objektivní. Pojďme se společně podívat, co konkrétně o povinnosti přivolat policii k dopravní nehodě stanovuje zákon.

Povinnost ohlásit dopravní nehodu, při níž došlo k usmrcení osoby nemusíme příliš rozebírat. Ohlašovací povinnost vzniká i pro případy zranění osoby při dopravní nehodě.

Některá zranění se nemusí projevovat vnějšími znaky, pokud se nám jeví některý z účastníků dopravní nehody mimo obvyklý rámec chování, zavolejme raději policii nebo záchrannou zdravotnickou službu. Tito lidé jsou trénováni pro efektivnější zjištění zdravotního stavu, než – li laik plný stresu z dopravní nehody.

Hmotná škoda

Vznik škody na některém ze zúčastněných vozidel, včetně věcí v něm přepravovaných přesahující 100.000 Kč zakládá ohlašovací povinnost přivolat k dopravní nehodě policii.

Odhad škody na první pohled může být častokrát zavádějící, co se jeví jako drobné narušení kapoty, může ve svém důsledku znamenat značnou škodu. Ke splnění nebo nesplnění ohlašovací povinnosti bude hlavní odhad zřejmých viditelných následků, které bude schopen určit i běžný řidič.

Škoda třetí osobě

Byla – li dopravní nehodou způsobena škoda na majetku třetí osoby, vzniká povinnost přivolat k dopravní nehodě policii. Obvyklým příkladem může být další zaparkované auto, poškození plotu apod.

Povinnost ohlásit dopravní nehodu policii vzniká také v okamžiku poškození nebo zničení např. svodidel, jakožto součásti nebo příslušenství pozemní komunikace.


Jak zákon káže…

Zákon o silničním provozu

§ 47

 (4) Dojde-li při dopravní nehodě k usmrcení nebo zranění osoby nebo k hmotné škodě převyšující zřejmě na některém ze zúčastněných vozidel včetně přepravovaných věcí částku 100 000 Kč, jsou účastníci dopravní nehody povinni

 a) neprodleně ohlásit dopravní nehodu policistovi,

 b) zdržet se jednání, které by bylo na újmu řádného vyšetření dopravní nehody, zejména přemístění vozidel; musí-li se však situace vzniklá dopravní nehodou změnit, zejména je-li to nutné k vyproštění nebo ošetření zraněné osoby nebo k obnovení provozu na pozemních komunikacích, především provozu vozidel hromadné dopravy osob, vyznačit situaci a stopy,

 c) setrvat na místě dopravní nehody až do příchodu policisty nebo se na toto místo neprodleně vrátit po poskytnutí nebo přivolání pomoci nebo ohlášení dopravní nehody.

 (5) Povinnost podle odstavce 4 platí i v případě, kdy při dopravní nehodě

 a) dojde ke hmotné škodě na majetku třetí osoby, s výjimkou škody na vozidle, jehož řidič má účast na dopravní nehodě nebo škody na věci přepravované v tomto vozidle,

 b) dojde k poškození nebo zničení součásti nebo příslušenství pozemní komunikace podle zákona o pozemních komunikacích  nebo

 c) účastníci dopravní nehody nemohou sami bez vynaložení nepřiměřeného úsilí zabezpečit obnovení plynulosti provozu na pozemních komunikacích.

Naše zájmy na prvním místě

Nejenom dle zákonem stanovené povinnosti, ale i v našem zájmu bude se zdržet jednání, které by narušilo vyšetřování dopravní nehody. Myšlenka zkrátit si čekání na policii přemístěním vozidel do zahradní restaurace, kdy mezitím místem dopravní nehody projede úklidový vůz veřejných služeb nebude nejrozumnější.

Autor článku

Zbyněk Drobiš


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ