Molson Coors dokončil koupi skupiny StarBev,majitele Staropramenu

18.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Severoamerická pivovarská skupina Molson Coors Brewing Company dokončila převzetí skupiny StarBev, jejíž vlajkovou lodí jsou tuzemské Pivovary Staropramen. Svou novou divizi devíti pivovarů přejmenovala na Molson Coors Central Europe. Jejím generálním ředitelem se stal Mark Hunter (49), jenž doposud vedl pobočku Molsonu pro Velkou Británii a Irsko. Molson Coors to dnes sdělila ČTK.

 

"Máme velkou radost z dokončení této akvizice, která podstatně posílí náš růstový profil a rozšíří naše portfolio prémiových značek," řekl dnes prezident a generální ředitel společnosti Molson Coors Peter Swinburn.

Evropská komise začátkem června povolila Molson Coors koupi StarBev od investiční společnosti CVC Capital Partners. Obě firmy se na obchodu dohodly již v dubnu. O StarBev usiloval těsně předtím i japonský výrobce piva Asahi. Transakce za 2,65 miliardy eur (67 miliard Kč) prý neohrozí konkurenční prostředí na trhu.

Středoevropská pobočka Molson Coors zaměstná přibližně 4100 lidí. Provozuje devět pivovarů a působí na trzích Česka, Srbska, Chorvatska, Rumunska, Bulharska, Maďarska, Černé Hory, Bosny a Hercegoviny a Slovenska.

Pivovary Staropramen jsou za Plzeňským Prazdrojem dlouhodobě dvojkou na českém pivním trhu, na němž mají zhruba 15procentní podíl.

CVC Capital Partners skupinu StarBev koupila v prosinci 2009 koupila od pivovarského gigantu AB InBev.

Molson Coors je jednou z největších pivovarnických skupin na světě s provozy v Kanadě, USA, Velké Británii. Do portfolia společnosti patří mimo jiné značky Coors Light, Molson Canadian, Blue Moon a Carling.

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK