Společnost Heluz loni zvýšila obrat o 15 pct na 1,5 mld. Kč

19.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dolní Bukovsko (Českobudějovicko) 19. června (ČTK) - Největší český výrobce cihlářských výrobků Heluz loni zvýšil obrat o 15 procent na 1,5 miliardy korun. I přes ekonomickou stagnaci stavebnictví plánuje firma v následujících dvou letech investovat více než 100 milionů korun, hlavně v Hevlíně na Znojemsku. ČTK to dnes řekla mluvčí společnosti Věnceslava Šlechtová.

"Od počátku letošního roku byla v Hevlíně zprovozněna moderní linka na cihly plněné tepelnou izolací. Další její rozšíření proběhne za plného provozu. Celková investice jen do této linky dosáhne během následujících dvou let zhruba 90 milionů korun," uvedl obchodní ředitel společnosti Jan Krampl. Dokončena tam byla také výstavba nové skladovací haly za pět milionů korun a buduje se zařízení na výrobu předpěněného polystyrenu.

Inovace se letos dotknou i dalších provozů. Třeba v libochovické cihelně firma na jaře kvůli potřebě zvýšit výrobu cihel Family vylepšila technologickou linku, rozšířena byla i výroba akustických cihel. S rozšířením nabídky komínů souvisí investice do manipulačních a kompletačních prostorů v Dolním Bukovsku. Zhruba deset milionů korun investuje Heluz do nových strojních zařízení a manipulační techniky.

Heluz pokračuje i ve vyvíjení nových výrobků. Ve spolupráci s ČVUT vznikly právě cihelné bloky s integrovanou tepelnou izolací. Firma také vede výzkum, jak zlepšit vlastností cihel, který potrvá do roku 2014.

Dalším letošním projektem je výstavba takzvaného experimentálního pasivního domu v Českých Budějovicích, testovat na něm Heluz bude tepelnětechnické vlastnosti cihelných materiálů v kombinaci s technologiemi používanými pro domy s nízkou energetickou náročností. Výstavba začala v dubnu, kolaudace je plánovaná na jaro 2013.

Produkce společnosti je určena převážně pro Českou republiku. Export tvořil v roce 2011 zhruba 17 procent z obratu, 13 procent obratu připadá na Slovensko a asi tři procenta na Rakousko. O zbylé procento se podělilo Polsko, Rusko a Maďarsko. Podobný poměr je očekáván i pro letošní rok.

Společnost Heluz vznikla před 20 roky. Vlastní osm výrobních provozů ve třech lokalitách. V Dolním Bukovsku, kde je sídlo společnosti, je cihlářská výroba, výroba stropních konstrukcí, roletových překladů a cihelných komínů. V Hevlíně jsou dva výrobní závody na kompletní cihlářský sortiment a v Libochovicích na Litoměřicku je cihelna a panelárna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK