Americké akcie v naději na podporu Fedu výrazně rostou

19.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. června (ČTK) - Americké akcie zahájily dnes výrazným oživením z pondělního nepřesvědčivého výkonu a vzhůru je táhnou naděje investorů na to, že americká centrální banka (Fed) zasáhne na podporu ekonomiky. Nepříznivé zprávy z Evropy vyvolaly očekávání, že k vlastním podpůrným krokům by mohla přistoupit i Evropa

V poledne newyorského času (18:00 SELČ) Dow Jonesův index posílil o jedno procento na zhruba 12.866 bodů. Širší index S&P 500 byl s přírůstkem 1,1 procenta kolem 1359 bodů a index technologického trhu Nasdaq zpevnil o 1,3 procenta na 2932 bodů.

Oživení táhly sektory citlivé na výkyvy ekonomického růstu jako materiály a finance. Akcie oceláren U.S. Steel vyskočily o více než pět procent a téměř tolik získávala Bank of America. Měnový výbor Fedu dnes zahajuje dvoudenní zasedání a rostou naděje na to, že by mohl rozhodnout o obnovení programu nákupů dlouhodobých státních dluhopisů za cenné papíry s krátkodobou splatností.

Trh registroval propad indexu důvěry německých investorů v ekonomiku a růst výnosů španělských státních dluhopisů na dnešní aukci krátkodobých cenných papírů. Výnosy desetiletých dluhopisů na trhu sice z maxim mírně klesly, zůstaly ale nad kritickou hranicí sedmi procent. Na trhu tak nazrává očekávání, že by Evropská centrální banka (ECB) po dohodě politiků na dalších způsobech řešení krize mohla nakonec sáhnout k podpůrným krokům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK