Ropa opět zlevňuje, vliv mají dopady krize v eurozóně

20.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 20. června (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes pokračovaly v poklesu, a vrátily se tak do blízkosti nejnižších hodnot za téměř rok a půl. Hlavní příčinou poklesu cen byly znovu obavy z eskalace dluhové krize v eurozóně, trh ale zároveň čekal, s jakým výsledkem skončí zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed).

Kolem 18:00 se barel severomořské ropy Brent s dodáním v srpnu prodával za zhruba 94,30 USD, a proti předchozímu závěru v New Yorku tak ztrácel asi 1,5 procenta.

Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI), která se dnes naposledy prodávala v červencovém kontraktu, zlevnila skoro o dvě procenta na 82,40 USD. K poklesu částečně přispěla statistika, podle které se objem zásob ropy v USA překvapivě zvýšil.

Takzvaný spread, tedy cenový rozdíl mezi Brentem a WTI, se přitom nadále drží relativně vysoko. Zhruba šestnáctidolarová přirážka v případě ceny Brentu už ale není tak vysoká, jako bývala během loňska. Hlavní příčinu je třeba hledat v horších vyhlídkách globální ekonomiky.

Brent býval v minulosti o několik dolarů levnější než ropa WTI, postupně se ale z něj stal mezinárodní indikátor vývoje poptávky a nabídky. Naopak ropa WTI tuto schopnost ztratila, neboť vystihuje vývoj nabídky a poptávky pouze ve Spojených státech. Cenu WTI navíc dlouho uměle snižovaly nadměrné zásoby suroviny v překladišti Cushing v Oklahomě.

Fed dnes končí dvoudenní schůzku svého měnového výboru, od které se očekává nějaká forma podpory ekonomiky. Analytici spekulují, že Fed buď prodlouží takzvanou operaci twist, při níž nakupuje dluhopisy s delší splatností, anebo alespoň verbálně zakročí a bude deklarovat připravenost, pokud si to situace vyžádá.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 94,32 95,76 New York - Nymex WTI červenec 82,40 84,03

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK