Akcie v USA po oznámení Fedu uzavřely smíšeně, dolar k euru klesl

21.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Americké akcie ve středu uzavřely smíšeně, širší trh klesal, avšak technologickému indexu se podařilo uzavřít s nepatrným ziskem. Oznámení centrální banky USA (Fed) o nové podpoře pro americkou ekonomiku bylo v souladu s očekáváním trhu, Fed však zhoršil výhled vývoje ekonomiky.

 

Index Dow Jones v závěru obchodování klesl o 12,94 bodu, tedy 0,1 procenta, na 12.824,39 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 se snížil o 2,29 bodu, neboli 0,17 procenta, na 1355,69 bodu. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 0,69 bodu, čili 0,02 procenta, na 2930,45 bodu.

Akcie v posledních dnech rostly díky naději, že Fed prodlouží svoji operaci twist, což je program na snížení dlouhodobých úrokových sazeb a stimulaci růstu. Fed prodloužení programu ve středu potvrdil, naděje investorů na další akce však nesplnil.

Fed rovněž zhoršil odhad vývoje ekonomiky na letošní rok a snížil předpověď i na příští dva roky. Mezi investory se tak objevila otázka, proč banka neoznámila další kolo kvantitativního uvolnění měnové politiky.

Strach ze slabší poptávky se promítl hlavně do výkonu firem zaměřených na spotřebitelské zboží. Akcie firmy Procter & Gamble kvůli zhoršení výhledu růstu oslabily o 2,9 procenta. Naopak technologická společnost Jabil Circuit stoupla o 6,8 procenta.

Dolar ve středu v reakci na prohlášení Fedu oslabil vůči euru. Evropskou měnu rovněž podpořily zprávy z Řecka o sestavování nové vlády a naděje, že politici eurozóny podniknou rychlé kroky ke snížení nákladů na úvěry Španělska a Itálie.

V závěru obchodování euro vůči dolaru zpevnilo o 0,1 procenta na 1,2700 USD. K jenu vzrostlo o 0,9 procenta na 101,05 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,8 procenta na 79,56 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK