MMF: Krize v eurozóně je rizikem pro světovou ekonomiku

21.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Evropská dluhová krize a nadměrné zpřísňování fiskální politiky v některých bohatých zemích představují významná rizika pro světovou ekonomiku a je potřeba podniknout společné akce na snížení nezaměstnanosti. Uvedl to Mezinárodní měnový fond (MMF) ve zprávě zaměřené na skupinu velkých světových ekonomik G20.

 

Podle MMF globální ekonomický růst oslabuje. Největší hrozbou pro finanční stabilitu je nyní eurozóna. Pro udržení trvalého globálního oživení je tak nutné trvalé a rychlé vyřešení krize v eurozóně. Rizikem je rovněž další nadměrné zpřísňování fiskální politiky v USA a několika dalších vyspělých zemích v příštím roce a situace na ropném trhu.

Pozornost by rozvinuté ekonomiky měly věnovat také boji s vysokou nezaměstnaností. MMF jim doporučuje další akce na zvýšení domácí poptávky.

Fond tvrdí, že vzájemně se podporující opatření všech členů G20 by pomohla zajistit silnější a zdravější globální růst a snížit globální nerovnováhu. V současnosti MMF očekává pomalé zrychlení globálního ekonomického růstu v příštím roce na čtyři procenta z letošních 3,5 procenta. Podpořit ho mají hlavně rozvíjející se země, napsala agentura Reuters.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK