Zástupci čtyř klíčových zemí eurozóny budou jednat o krizi

22.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zástupci čtyř klíčových zemí eurozóny budou dnes v Římě jednat o dopadech evropské dluhové krize a návrzích na její řešení. Očekávat lze debatu o využití evropských záchranných fondů k nákupu dluhopisů zadlužených zemí. Schůzky se zúčastní italský premiér Mario Monti, německá kancléřka Angela Merkelová, španělský premiér Mariano Rajoy a francouzský prezident François Hollande.

 

Především Itálie spoléhá na Evropský stabilizační mechanismus (ESM) jako na nástroj, který zemi pomůže snížit náklady na obsluhu dluhu. Itálie patří k nejzadluženějším zemím Evropy a v poslední době se jí prodražuje refinancování dluhu. Na trzích proto narůstá nervozita, zda bude Itálie v budoucnu schopna dál se financovat přes kapitálové trhy.

Myšlence využít záchranný fond ESM a zbytek peněz z dočasného fondu EFSF ale není příliš nakloněno Německo. Merkelová sice po nedávné schůzce zemí G20 v Mexiku postoj zmírnila a připouští, že oba fondy lze použít k nákupu dluhopisů zadlužených zemí, podle ní je to ale zatím jen teoretická otázka a o ničem konkrétním se nejedná.

Lídři čtyř klíčových zemí eurozóny na schůzce v Římě patrně budou chtít sladit postoj před summitem Evropské unie, který se koná na konci příštího týdne v Bruselu.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK