Akcie v USA kvůli energetickým firmám klesly, dolar rostl

22.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Akcie ve Spojených státech ve čtvrtek oslabily nejvýrazněji za tři týdny. Na akcie měla dopad zpráva o zpomalování globálního růstu zpracovatelského sektoru, které ohrožuje zisky společností. Nejhůře si vedly energetické firmy a firmy zaměřené na produkci surovin kvůli poklesu cen komodit. Dolar naopak posiloval.

 

Index Dow Jones oslabil o 251,35 bodu, tedy 1,96 procenta, na 12.573,04 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 30,19 bodu, čili 2,23 procenta, na 1325,50 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ztratil 71,36 bodu, neboli 2,44 procenta, a uzavřel na 2859,09 bodu.

Index S&P energetického sektoru klesl o čtyři procenta. Cena ropy se poprvé od října propadla pod 80 dolarů za barel. Prodej akcií ještě zrychlila firma Goldman Sachs, která doporučila klientům uzavírat spekulativní pozice na pokles indexu S&P 500. Bankovní index KBW Bank se snížil o 2,3 procenta kvůli očekávání, že agentura Moody's Investors Service oznámí zhoršení ratingu předních světových bank.

Technologický index táhly dolů hlavně výrobci čipů v čele s firmou Micron Technologie, která ve čtvrtém čtvrtletí zaznamenala ztrátu. Akcie firmy Micron oslabily o 7,8 procenta a index výrobců polovodičů PHLX o 4,1 procenta.

Akcie dva týdny posilovaly a index S&P si připsal více než sedm procent v naději, že centrální banka USA (Fed) zavede další stimulační opatření. Nejnovější zprávy však ukázaly, že aktivita ve zpracovatelském sektoru eurozóny v červnu klesá již pátý měsíc za sebou. Slabší je i čínský zpracovatelský průmysl a nižší zahraniční poptávka zpomalila růst v amerických továrnách.

Slabá statistika však zvýšila zájem o méně rizikové investice, což pomohlo nahoru dolaru, který k jenu stoupl až na nejvyšší hodnotu za pět týdnů. Euro naopak zaznamenalo nejhorší výkon od poloviny prosince.

V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 1,3 procenta na 1,2541 USD, když během dne se propadlo až na 1,2529 USD. Ve středu naopak euro stouplo na 1,2743 USD. Dolar k jenu vzrostl o jedno procento na 80,33 JPY, nejvýše od poloviny května. Dolarový index, který měří výkon dolaru vůči koši hlavních světových měn, posílil o jedno procento na 82,355 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK