Ifo: Důvěra německých podnikatelů je nejslabší za dva roky

22.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Důvěra německých podnikatelů v tamní ekonomiku v červnu již druhý měsíc za sebou klesla a je nejnižší za více než dva roky. Pozorně sledovaný index podnikatelského klimatu, který vydává mnichovský institut Ifo, klesl na 105,3 bodu z květnových 106,9 bodu. Dnešní údaj je dalším signálem toho, že dluhová krize v eurozóně začíná mít dopad i na největší evropskou ekonomiku.

 

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali, že se index sníží v červnu na 105,9 bodu. Hodnota indexu odráží postoj představitelů zhruba 7000 firem z celého Německa.

Snížily se i obě složky indexu. Ukazatel současné situace oslabil o 0,7 bodu na 113,9 bodu. Složka podnikatelských očekávání klesla až o 3,5 bodu na 97,3 bodu.

"Dnešní index Ifo ukazuje, že německé podniky konečně začínají pociťovat krizi," komentoval údaje ekonom ING Carsten Brzeski. Podle něj německá ekonomika jasně zpomaluje a ve druhém čtvrtletí je možný i její pokles. Naštěstí ji stále ochraňuje domácí poptávka podpořená silným trhem práce, zvyšováním mezd a oživením ve stavebnictví. Německu pomáhají i současné nízké úrokové sazby v eurozóně a slabé euro.

Úterní zpráva výzkumného institutu ZEW ukázala, že důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku tento měsíc klesla nejvíce od října 1998. Důvodem bylo zhoršení stavu španělského bankovního sektoru a nejistota před řeckými parlamentními volbami.

Německá ekonomika si vede mnohem lépe než ekonomiky dalších zemí eurozóny. V prvním čtvrtletí vzrostla o půl procenta a ochránila sebe i celý region před recesí. Analytici varují, že Německo nemůže zůstat imunní vůči současným turbulencím v eurozóně. Německá vláda čeká letos růst ekonomiky jen o 0,7 procenta.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK