Co týden dal? Krize už dorazila i do Číny

22.06.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Čínská ekonomika viditelně začíná mít problémy s výpadky v evropské poptávce, na které je výrazně více závislá než americká ekonomika. Skoro 20 % evropských dovozů má původ v Číně. Více v našem článku.

Posledních 7 dní ve světě

Čínská ekonomika viditelně začíná mít problémy s výpadky v evropské poptávce, na které je výrazně více závislá než americká ekonomika. Skoro 20 % evropských dovozů má původ v Číně a přelévání ekonomické krize z periferií do zdravého jádra, které včera potvrdil další pokles německé nálady v průmyslu, se nutně přelévá do Čínské ekonomiky.
Více informací

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service ve čtvrtek snížila rating patnácti světových bank. Krok, který finanční kruhy očekávaly, je součástí celkové revize výkonnosti velkých finančních institucí. Banky jsou podle agentury vystaveny vnějšímu tlaku a riziku ztrát.
Více informací

Slovensko zruší rovnou daň z příjmů, kterou země zavedla v roce 2004. K nynější dani ve výši 19 procent přibude nová sazba 25 procent pro lidi s příjmy přesahující zhruba čtyřnásobek průměrné mzdy v hospodářství. Firmy zase budou platit daň ze zisku 23 procent. Zvýšení daní je součástí opatření levicového kabinetu na ozdravení státních financí.
Více informací

Australský soud udělil americké společnosti Apple Inc. pokutu 2,25 milionu australských dolarů (46,1 milionu Kč) za klamavou reklamu. Apple měl uvést v omyl zákazníky, když je při uvedení nového tabletu iPad na trh letos v březnu špatně informoval v reklamě o jedné z důležitých funkcí přístroje.
Více informací

Americká centrální banka (Fed) prudce zhoršila výhled růstu tamní ekonomiky na letošní rok a už nepočítá s výraznějším poklesem míry nezaměstnanosti. Hrubý domácí produkt se podle aktualizované prognózy nezvýší o více než 2,4 procenta, zatímco dosud Fed počítal s růstem 2,9 procenta.
Více informací

Osobní jmění bohatých lidí ve světě loni kleslo podruhé za poslední čtyři roky. Počet dolarových milionářů v Asii v roce 2011 poprvé překonal velikost milionářské populace v Severní Americe, uvádí se v dnešní zprávě o světovém bohatství, pořízené firmami Capgemini a RBC Wealth Management.
Více informací

Mezinárodní měnový fond navýšil své nové úvěrové zdroje pro boj s dluhovou krizí na 456 miliard USD (9,2 bilionu Kč). Další peníze slíbilo fondu poskytnout 12 zemí, včetně skupiny BRICS, tedy Číny, Brazílie, Ruska, Indie a Jihoafrické republiky.
Více informací

 

   

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Pohonné hmoty dál zlevňují. Cena nafty je nejnižší od začátku roku, v uplynulém týdnu se snížila v průměru o 30 haléřů na 35,54 koruny za litr. Nejžádanější benzin Natural 95 zlevnil o 32 haléřů na průměrných 36,18 koruny za litr.
Více informací

Po zdražování zemního plynu v loňském roce letos ceny stagnují. Hlavní dodavatelé je chtějí zachovat i ve třetím čtvrtletí. Ceny plynu na komoditních burzách klesají a analytici nečekají v příštích týdnech výraznější výkyvy.
Více informací

Češi si loni v hrubém domácím produktu na hlavu, což je ukazatel relativního bohatství země, mezi 27 státy Evropské unie polepšili o příčku. Dostali se na 18. místo díky tomu, že přeskočili Portugalce. HDP na člověka v Česku nicméně stále představuje jen 80 procent průměru EU, vyplývá z dat Eurostatu.
Více informací

Průměrná úroková sazba hypoték v květnu klesla na 3,68 procenta z dubnových 3,7 procenta. Zájem o hypotéky díky úrokovým sazbám a slevovým akcím bank stoupl. Vyplývá to z údajů Fincetrum Hypoindexu. Nejnižší za dobu existence ukazatele byly sazby v prosinci, a to na 3,56 procenta.
Více informací

Obtížná situace na trhu a nižší prodeje přiměly kolínského výrobce automobilů TPCA ke snižování počtu zaměstnanců. Nabídku odstupného nad úrovní požadovanou českou legislativou, které bude závislé na odpracované době, může využít 250 zaměstnanců. Automobilka chce odcházejícím lidem zároveň pomoci při hledání nového uplatnění.
Více informací

Chudobou byla loni ohrožena bezmála desetina obyvatel České republiky. Počet osob žijících v domácnostech s příjmem pod hranicí příjmové chudoby meziročně vzrostl o 86.000 na 1,022 milionu a jejich podíl na celkové populaci se zvýšil z devíti procent v roce 2010 na 9,8 procenta.
Více informací

Cena cigaret a tabáku v následujících dvou letech poroste. Celkově by měla být krabička cigaret ve srovnání s nynějším stavem v roce 2014 dražší zhruba o čtyři koruny. Vláda totiž schválila novelu zákona o spotřebních daních, která právě u tabákových výrobků zvyšuje spotřební daň.
Více informací

 

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU