Poslední volná místa v mediálních radách zůstanou zatím prázdná

22.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. června (ČTK) - Poslední volná místa v radách České televize (ČT), Českého rozhlasu (ČRo) a České tiskové kanceláře (ČTK) zůstanou zatím neobsazená. Sněmovna v dnešním druhém kole volby nezvolila žádného z kandidátů. První kolo se uskutečnilo ve středu. V každé z rad zbývá obsadit jedno místo.

Do Rady ČT se dnes nedostal ani odborník na svobodný přístup k informacím a někdejší poslanec Oldřich Kužílek, ani bývalý člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) Daniel Novák. Kandidatura do rady veřejnoprávního rozhlasu skončila neúspěšně pro generálního ředitele Národního muzea Michala Lukeše a pro Jaroslava Růžičku, kterého navrhla Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR.

O místo v Radě ČTK se ucházeli bývalá členka navržená KSČM Miroslava Moučková a kandidát Věcí veřejných, bývalý ředitel hudební televize Óčko Hynek Chudárek. Poslanci nedali dostatek hlasů ani jednomu z nich.

Ve středu poslanci zvolili do Rady ČT jejího bývalého člena Jana Brandejse, jehož mandát skončil loni v listopadu. Do Rady ČRo znovu vybrali Petra Šafaříka. V Radě ČTK sněmovna zaplnila tři ze čtyř volných míst. Členy agenturní rady se stali kandidátka ODS a bývalá ředitelka zpravodajských stanic Českého rozhlasu Hana Hikelová, bývalá poslankyně ČSSD Marcela Mertinová a ústavní právník z Univerzity Karlovy Jan Wintr, kterého navrhla TOP 09.

Rada ČT má mít 15 členů, Rada ČRo devět členů. Jejich funkční období je šest let. Vždy po dvou letech se třetina rady obměňuje. K posláním obou rad patří kontrola hospodaření veřejnoprávního média, projednávání stížností veřejnosti nebo jmenování a odvolávání jeho generálního ředitele. Obě rady tuto funkci obsazovaly loni.

Rada ČTK má mít sedm členů, jejich funkční období je pětileté. Rada ČTK mimo jiné jmenuje a odvolává generálního ředitele, schvaluje rozpočet agentury a na návrh generálního ředitele schvaluje Statut ČTK.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK