Cena ropy Brent se vrátila nad 90 dolarů za barel

22.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Cena severomořské ropy Brent se dnes vrátila nad hranici 90 dolarů za barel, pod kterou se propadla ve čtvrtek. Od začátku týdne nicméně klesla o více než osm procent, takže je na cestě k nejvýraznějšímu týdennímu propadu od poloviny loňského roku. Dolů ji tlačí obavy z negativního dopadu slabého hospodářského růstu na poptávku.

 

Kolem 12:30 SELČ se cena ropy Brent zvýšila oproti čtvrtečnímu závěru o dolar na 90,23 dolaru za barel. Předtím se propadla až na 88,49 USD, tedy na nejnižší úroveň od prosince 2010. Cena americké lehké ropy WTI stoupla o více než půl dolaru na 78,75 dolaru po čtvrtečním propadu o čtyři procenta, napsala agentura Reuters.

"Byl to dlouhý pokles způsobený zpomalením světové ekonomiky a základními faktory na ropném trhu, například slabší poptávkou z Číny," uvedl obchodník Tony Machacek ze společnosti Jefferies Bache. "Není překvapivé vidět během dne oživení, ale neočekávám, že to bude trvat dlouho. Celkově je trh stále nasměrován dolů. Vypadá to, že tu máme rozsáhlé zpomalení světové ekonomiky," dodal analytik Carsten Fritsch z firmy Commerzbank.

Komoditní a akciové trhy dnes navíc negativně ovlivnilo rozhodnutí ratingové agentury Moody's zhoršit úvěrové hodnocení patnácti předních světových bank.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 90,23 89,23 New York - Nymex WTI srpen 78,75 78,20

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK