Sklizní ozimého ječmene začaly na jižní Moravě žně

22.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 22. června (ČTK) - Sklizní ozimého ječmene začaly na jižní Moravě a zřejmě tak i v celé ČR žně. Mezi prvními vyjeli jako obvykle zemědělci na Břeclavsku, které patří k nejteplejším oblastem v zemi. Z letošní úrody ale radost nemají. ČTK to dnes řekl předseda Okresní Agrární komory Břeclav Ladislav Sečkář.

"Začali jsme sklízet ozimý ječmen. Letos je to o tři dřív. Celkově to je kvůli suchu spíš uschlé než zralé a to co na polích je, není klasické zrno ale plevy. Klasy jsou malé a bez zrna, takže teď stojíme před rozhodnutím, zda budeme pokračovat nebo ne," řekl dnes ČTK vedoucí rostlinné výroby společnosti AGRO-Měřín Jaroslav Jančík. AGRO Měřín na jižní Moravě hospodaří na pronajatých polích o rozloze zhruba 3000 hektarů v lokalitách Valtice, Mikulov a Drnholec.

Sečkář doplnil, že většina zemědělců vyjede ke slizni obilí později. Kvůli dešťům v posledních dnech totiž mohou doufat, že zrno v klasech nabude na objemu a na hmotnosti.

"Vyjíždět budeme nejdříve až po po konci června. Obvykle vyjíždíme kolem 15. července. Deště obilí teď trošku pomohly. Nicméně máme plochy, kde už to samozřejmě nepomohlo," řekl ČTK Vlastimil Mihalík z Mikrosvinu, který má obilná pole také na Břeclavsku.

Sklizeň obilí v Jihomoravském kraji byla nižší i loni, kdy meziročně klesla o 11,5 procenta na 1,08 milionu tun. V minulém roce klesla sklizeň obilí v celém Česku, a to meziročně o 12,2 procenta na 6,88 milionu tun. Letos to však podle zemědělců bude horší. Na jižní Moravě je poničeno 95.002 hektarů polí s obilím, což přestavuje 57 procent osevních ploch se snížením výnosu o 60 procent.

Obiloviny jsou na jižní Moravě nejvíce poškozeny v níže položených oblastech. Okres Znojmo očekává snížení výnosu o 70 procent na 48.406 hektarů (ha), Hodonín o polovinu na 18.962 ha a Břeclav o 67 procent na 10.909 ha.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK