ECB zmírnila požadavky na kolaterál, usnadní úvěrování bank

22.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 22. června (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) zmírnila požadavky na takzvaný kolaterál, tedy zajištění proti úvěrům, které poskytuje komerčním bankám. Jako zástavu začne přijímat i dluhopisy horší kvality, což má podle analytiků pomoci hlavně bankám ze Španělska. Smyslem opatření je obecně usnadnit úvěrování.

"Rada guvernérů ECB snížila práh hodnocení a pozměnila požadavky na způsobilost u některých zajištěných cenných papírů (ABS; asset-backed securities)," stojí ve sdělení, které ECB rozeslala médiím. Rozhodnutí padlo na pravidelném měsíčním zasedání rady ECB, které se konalo ve středu a která zpravidla nejsou vyhrazena měnové politice.

"Rozšířili jsme tedy rozsah opatření ke zvýšení dostupnosti kolaterálu. Jde o opatření, která byla přijata 8. prosince 2011 a která zůstávají v platnosti," stojí dále ve sdělení ECB.

V rámci změn bude ECB přijímat i dluhopisy kryté hypotékami, které byly vydány proti nákupu rezidenčních nemovitostí. Přijme také aktiva krytá půjčkami malým a středním podnikům, půjčkami na nákup automobilů, stejně jako leasingem, anebo aktiva zajištěná spotřebitelskými úvěry.

Úvěr od ECB přitom bude možné získat i proti zástavě v podobě hypoték na komerční nemovitosti. Stačit bude relativně nízkým rating, a to až do známky BBB.

Rating bude přesto i nadále hrát klíčovou roli. Pokud bude mít nabízená zástava relativně vysoký rating v pásmu A, poskytne ECB úvěr až do výše, která bude o 16 procent nižší než hodnota kolaterálu. U papírů s nejnižším akceptovatelným ratingem ECB poskytne úvěr pouze do výše, která bude o 32 procent pod hodnotou kolaterálu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK